František Tichý: Černá kostka nebude

28. únor 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Černá kostka v Ostravě nebude. Na nové sídlo vědecké knihovny totiž nejsou peníze. Knihovníci tak zůstávají v nevyhovujícím provizoriu.

Plán na výstavbu nového sídla vědecké knihovny v podobě černé kostky je starý už deset let. A po celou tu dobu budil různé reakce. Někomu se stavba líbila, jiným vůbec. Všichni se ale v jednom shodli a stále ještě shodují - Moravskoslezská vědecká knihovna nové sídlo potřebuje.

Jenže potřebných 1,5 miliardy korun je hodně a kraj tolik peněz nemá nebo na tuto jedinou stavbu nechce dát. A podle původního plánu se měl na stavbě finančně podílet stát. Ten ale dal od projektu ruce pryč a teď projekt definitivně odsunuli i krajští radní. Přestože už do něj investovali 40 milionů korun. Což sice není zrovna málo, ale v porovnání s celkovými potřebnými náklady je to nic.

A tak knihovníky a samozřejmě i čtenáře čekají další roky vleklého provizoria, které vlastně trvá už půl století! A to je docela ostuda. Ukazuje to také, jak zde vnímáme priority. Sportovní svatostánky se opravují, zadluženému Baníku se pomůže, na Karolině si necháme postavit nevkusné developerské monstrum, ale na knihovnu se kašle.

No, máme tady unikátní a momentálně vzkvétající Dolní oblast Vítkovice, ale do ní tečou miliardy odjinud. Předpokládám, že kdyby měl být tento projekt financován zdejšími úřady, asi je toho taky na papíře víc než v reálu.

Ale možná že právě ona dolní oblast by vědecké knihovně mohla v budoucnu nabídnout zázemí. Konečně - už nějakou dobu se o tom mluví. A myslím si, že by to bylo pěkné místo. Jsou tam už nějaká ta muzea, koncertní či kongresový sál, galerie... Knihovna by tam určitě dobře zapadla. A hlavně knihovníci by už nemuseli cestovat mezi čtyřmi různými sklady a složitě převážet knihy jako dosud.

Je mi sice líto, že Černá kostka nakonec nebude, protože mi osobně se projekt líbil, ale taky jsem rád, že tímto to celé nekončí. Jen to bude o něco déle trvat. Budu doufat, že narozdíl od mé pratety, která práci ve vědecké knihovně zasvětila prakticky celý život, se nového sídla dožiju...

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.