František Tichý: Cesta za ohňostrojem

3. leden 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Když v Ostravě-Jihu před devíti lety poprvé uspořádali novoroční ohňostroj, nejspíš netušili, že tím položili základ sympatické tradici, která výrazně překročí hranice obvodu.

Jižní obvod celkem dobře znám, řadu let jsem tam bydlel. Nejprve jako mimino v Hrabůvce, později jsem dospíval ve Výškovicích, z Dubiny jsem si přivedl manželku. A rodiče tam žijí stále, takže dění na Jihu tak nějak pořád sleduji.

Vánoční a silvestrovské období zpravidla trávíme mimo Ostravu, ale tentokrát jsme zůstali doma. A protože mám ohňostroje rád, dlouho jsem neváhal.

Novoročního ohňostroje na rondelu v Hrabůvce jsem se účastnil poprvé. A hned musím říct, že to určitě nebylo naposled. Zatímco o silvestrovské půlnoci, kdy to bouchá snad všude, se ohňostroje nesou spíš v duchu zábavy a bujarého veselí, tenhle novoroční v sobě skrývá cosi slavnostnějšího. Všichni jsou už vybouření a jdou si čistě jen pro tento zážitek.

A nejsou to jen lidé z jižního obvodu. Já jsem momentálně obyvatelem Poruby a většina lidí v zaplněném autobuse MHD jela za stejným cílem. Jak říkám, jde o hezkou akci, která přesáhla hranice obvodu.

Do čeho si ale musím trošku rýpnout, je ostravský dopravní podnik. Ne, že by se na akci nepřipravili. To ne, spoje posílili. Spíš to načasování mi nepřišlo nejlepší. Všechny ty tramvaje a autobusy, co byly navíc, totiž odjely prakticky hned po skončení ohňostroje. Takže, než jsem se dostal na zastávku, byly pryč. Škoda.

Já osobně bych to trochu více rozvrstvil, ale asi nemůžu chtít na Nový rok zázraky. Ovšem z tramvaje jsem pak viděl, kolik lidí se na služby dopravního podniku nespoléhá. Odjíždějícími auty byla totiž zacpaná celá Hrabůvka.

Jsem zvědav, jak to bude vypadat za rok při jubilejním, desátém ohňostroji.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.