František Tichý: Daň za paka

30. srpen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Případy spojené se zloději kovů patří v tuzemském zpravodajství mezi velmi frekventovaná témata. Není snad týdne, kdy by se v médiích nějaká zmínka neobjevila. Naposledy před pár dny v souvislosti s uzavřeným dolem Petr Bezruč ve Slezské Ostravě.

Důl Petr Bezruč fungoval rovných 150 let a byl nejhlubším v celém Ostravsko-karvinském revíru. Jeho hloubka byla úctyhodných 1340 metrů. V roce 1992 tam těžba uhlí skončila a těžní věž spolu se strojovnou byla vyhlášena technickou památkou.

A právě strojovně zasadili zloději kovů citelnou ránu. Z těžního stroje, který v tuzemsku patřil k nejstarším svého druhu, odnesli části do sběrny. Mohli si přijít možná na pár desítek tisíc korun, ale škoda je půl milionu. A stroj už znovu dohromady asi nikdo nedá. Škoda...

Sběrače jsem ještě před pár lety obecně nazýval užitečnými recyklátory, kteří pomáhají čistit krajinu. Takových už ale moc není. Změnila se doba i přístup, dnes už se recykluje kdeco. Což je fajn. Co už ovšem není fajn, to je právě čím dál drzejší aktivita sběračů-zlodějů.

Pro mne asi nejnepochopitelnější jsou krádeže na pietních místech, tedy především na hřbitovech. Ušetřen nezůstal ani náš rodinný hrob. Naštěstí zmizela jen kovová výzdoba náhrobku. Líto je mi ale lidí, kterým zloděj pro pár korun zisku vysype popel zesnulých z uren.

Nebezpeční jsou pak zloději zabezpečovacích kabelů a kovů třeba na železnici. A za pitomce pak považuji ty, co lezou krást do trafostanic vysokého napětí.

Industriální památky (ilustr. foto)

Zvláštní kapitolou jsou pro mne organizované skupiny, které zcela bez ostychu před očima všech rozeberou a odvezou třeba ocelový most, stožáry nebo potrubí, které předtím musí vykopat.

A tak, jak jsem byl zpočátku skeptický a spíše odmítavý, teď se stále více kloním k názoru, že sběrny by opravdu od občanů šrot vykupovat neměly. Sice se bojím, že se nějaké té černotě zase bude dařit, protože díra v zákoně se vždycky najde, ale většinu to od krádeží odradí.

Jen mi bude líto jednoho šroťáka, co bydlí naproti v domě. To je totiž zrovna takový ten recyklátor, o kterém jsem mluvil v úvodu. Neškodí, spíš pomáhá. I mi pomohl. Ušetřil mi čas i peníze za odvoz nepotřebných želez ze sklepa. Zisk jsme z toho měli oba. S novelou zákona o odpadech budeme oba tratit. Je to daň i za ta paka, co rozkradli důl Petr Bezruč.

Faktem ovšem je, že škody - a nejen v našem průmyslovém regionu - jsou už příliš vysoké. A tak se snažím věřit, že připravované změny v zákonech budou smysluplné a ona "daň za paka" užitečná.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.