František Tichý: Děkujeme, už vás nepotřebujeme

14. únor 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tento týden nepřinesl dobré zprávy - alespoň pokud jde o trh práce a těžký průmysl. Míra nezaměstnanosti se zvýšila na deset procent a dvě velké firmy ohlásily či potvrdily celkem razantní propouštění. OKD a Vítkovice Steel.

Ani jedno přitom vlastně není žádným překvapením. O propouštění v OKD se veřejně mluví už hezkých pár týdnů a o uzavření ocelárny Vítkovice Steel dokonce několik let. Potvrzení toho všeho se ale sešlo v jeden den, tak to působí tak nějak tísnivěji.

Tísnivěji o to víc, když vzpomenu na nejnovější statistiky úřadu práce. Podle nich je totiž míra nezaměstnanosti opět dvouciferná, desetiprocentní.

V porovnání s prvními roky nového tisíciletí je to sice relativní pohoda - tehdy bylo bez práce téměř 17 procent lidí, ale už bylo taky mnohem líp. Konkrétně těsně před vypuknutím celosvětové finanční krize v roce 2008. To byla nezaměstnanost jen osmiprocentní a vypadalo to, že bude dále klesat.

Zase se ukazuje, že region nemůže těžit jen z těžkého průmyslu. Čím pestřejší pracovní trh bude, tím menší dopady postihnou region výpadky jednotlivých odvětví.

Každopádně letos o své dosavadní zaměstnání přijde asi 1600 pracovníků OKD a 350 až 500 lidí pracujících pro uzavíranou ocelárnu společnosti Vítkovice Steel. Což není zrovna málo.

A to i přesto, že část z tohoto počtu tvoří cizinci, především asi Poláci, anebo lidé, kteří odejdou do důchodu či skončí ze zdravotních důvodů. Někteří pak najdou uplatnění jinde.

Hodně lidí se ale dostane do nezáviděníhodné situace. Nebude mít čím platit a možná tak negativně ovlivní život jiných. Snad ale žádná řetězová reakce nenastane. Nebudu zoufat, ale doufat.

Mimochodem - ještě jsem nezmínil důl Paskov, o jehož uzavření se také už nějaký ten čas mluví. Ten se má sice uzavřít až (nebo už?) za dva roky, ale s více než půlmiliardovou státní pomocí pro dva a půl tisíce zaměstnanců souhlasila Evropská komise. Takže přece jen nějaká dobrá zpráva. Aspoň pro některé...

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.