František Tichý: Fanzóna bez hokeje, dobří a zlí...

9. květen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Česko žije hokejem. Mistrovství světa v Praze a Ostravě je v plném proudu a asi by se, třeba právě v Ostravě, nenašel člověk, který by si nevšiml, že se tady hraje hokej.

Na mistrovství světa upozorňují reklamní panely, různé akce v obchodech, obrázky maskotů Boba a Bobka jsou nalepené na vozech MHD, v ulicích samozřejmě potkáte nejednoho fanouška v dresech svých zemí. A z rádia, novin i televize slyšíme o všem možném, co aspoň trochu s hokejem souvisí.

Zkrátka jsme pořadatelskou zemí letošního šampionátu a tak se každý snaží něčím přispět, vydělat nebo si to užít. Podle role - jestli je podnikatel, obchodník, novinář nebo fanoušek. Já osobně jsem asi v roli pasivního fanouška, protože buď jsem v práci nebo s rodinou, na nějaké juchání moc času není, takže hokej sleduji tak jedním okem v televizi.

Ale nemůžu říct, že by mne to nechávalo chladným. Navíc do fandění zapojujeme našeho ani ne pětiletého syna, který všechno dost prožívá. I když po svém samozřejmě. Nejvíce se mu líbí malůvky na tvářích a dostává mě otázkou, kteří jsou ti dobří a kteří zlí...

Podle mne, ale to samozřejmě synovi neříkám, jsou zlí ti, co se snaží na turistech nehezky vydělat a zvednou cenu piva třeba o 100 nebo dokonce o 200 procent. Nedělá nám tím zrovna dobrou vizitku. Jasně, že pro řadu zahraničních hostů bude naše pivo i za přemrštěnou cenu levnější než u nich doma, a možná je takováto praxe běžná i v jiných zemích, ale nelíbí se mi to. Ale naštěstí ne všichni jsou takto "zlí".

Kromě dobrých a zlých jsou tady ještě šikovní a méně šikovní. Ostrava má totiž jednu docela zajímavou raritu - hokejovou fanzónu bez hokeje. Najdete ji za Novou Karolinou. O zábavu i občerstvení tam nouze není, ale hokej tam nedávají. Fanzóna nedostala oficiální licenci k vysílání hokejových přenosů, jak jsme o tom v úterý informovali ve vysílání i na webu.

Přijde mi to docela vtipné. Ovšem protože je mi celé území, tak jak bylo nakonec pojato, poněkud trnem v oku, přiznávám, že je má radost v tomto případě poněkud škodolibá.

Ale to všechno jsou malé věci. Důležité je, jestli se naši hosté u nás dobře cítí, dobře se baví. Pokud jim z této návštěvy zůstanou dobré vzpomínky a zkušenosti, je docela dobře možné, že se sem ještě někdy vrátí nebo naši zemi a nejlépe Ostravsko někomu ze svého okolí doporučí. To pak bude znamenat, že jsme dobří a šikovní.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.