František Tichý: Jatka

25. červen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Historická budova bývalých jatek poblíž centra Ostravy se vrátí do majetku města. Po více než dvou desetiletích možná konečně začnou potřebné opravy, aby architektonicky cenný areál mohl najít nové využití.

Členitý komplex budov z červených cihel zaujme už na první pohled. U mne to tak každopádně bylo, i když si už nevzpomenu, kdy to bylo. Pravděpodobně ale někdy na začátku 90. let, kdy jsem začal rozum brát a začal se o ostravskou architekturu trochu zajímat. Že šlo o jatka, jsem zjistil až posléze.

Ale opravdu se mi ty budovy líbily, hlavně ta s věží, která to místo tak nějak charakterizuje. A tak jsem měl radost, že to majitelé Bauhausu opraví a že tam něco bude. Do hobbymarketu jsem chodil i nakupovat a při té příležitosti sledoval, jestli už se tam něco děje.

Později jsem se přidal k bojkotu a pokud to šlo, nakupoval jsem u konkurence. Se škodolibou radostí jsem sledoval rekonstrukci Českobratrské ulice se stavbou nového mostu, která prodejnu slušně a na dostatečně dlouhou dobu odřízla od světa. Pak to tam zavřeli.

Teď se k jatkám konečně zase dostane město, když celé transakci požehnali zastupitelé. Asi bych měl mít radost, ale nemám. Jednak mi kupní cena přijde dost vysoká, ke které když připočteme nutné investice, tak se dostaneme k 200 milionům korun, ale budiž. Zarážející je ale skutečnost, že nikdo z vedení města údajně komplex budov zevnitř neviděl.

Takže pořád ještě čekám nějakou zradu. Když nepřijde, bude to příjemné zklamání. Budu v to doufat.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.