František Tichý: Lavičky

10. říjen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Z některých míst v Havířově začaly mizet lavičky. Děje se tak kvůli opilcům a nepřizpůsobivým. Tamní radnice tak poněkud svérázně začala řešit stížnosti lidí na rušení nočního klidu.

Když jsem byl malý, byly lavičky zpravidla červenožluté a stály u pískovišť na sídlištích, v parcích a na nádražích. Špatně na nich stály lahve nebo kelímky a občas chyběla některá z barevných latí. A taky nebylo vhodné si na ně lehat, nebo dokonce dělat nepořádek, protože za chvíli u vás stáli příslušníci...

Dnes je to s lavičkami jinak. Je jich hodně druhů, skládají se z menšího počtu dílů a hojně se umisťují prakticky všude. Tedy i kolem domů na sídlištích, aby si měli místní kde posedět a poklábosit, když je venku hezky. Jenže lavičky samozřejmě přitahují i opilce a nepřizpůsobivé (nebo dokonce nepřizpůsobivé opilce a opilé nepřizpůsobivé), kteří pak ruší noční klid místního obyvatelstva.

A právě takové stížnosti lidí začala dost svérázně řešit havířovská radnice. Právě kvůli opilcům a nepřizpůsobivým lavičky odstraňuje. Stěžovatelé jsou spokojeni, jiným se ale nelíbí, že si nemají kde posedět. Hlavně havířovské maminky s malými dětmi v posledních týdnech hledají složitě lavičky.

I mluvčí magistrátu připouští, že rozmístění laviček v ulicích nemusí být všude ideální. Některé navíc zrovna procházejí opravami. Mluvčí ale současně ujišťuje, že lidé nepřijdou ani o lavičky, které zmizely kvůli rušení nočního klidu. Ty prý totiž najdou uplatnění na jiných místech ve městě. Takže si určitě i nadále budete moci sednout, jen se asi více nachodíte.

Na rozdíl od jednoho sídliště v Mladé Boleslavi. Tam totiž mají jedno takové místo, kam v rámci Evropou dotované revitalizace nasázeli sedm desítek laviček. Na tři paneláky je to celkem dost a místní tam tomu teď říkají lavičkový háj. A budou ho tam mít ještě určitě čtyři roky, protože jinak by město muselo vrátit evropskou dotaci.

Dosud jsem si myslel, že lavička je taková obyčejná věc, o které se toho moc říct nebo napsat nedá, natož že může způsobit dokonce nějaký rozruch. Jak jsem se mýlil. Budu se muset nad sebou zamyslet - nejlépe někde na lavičce.

Hezkou sobotu vám přeje František Tichý.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.