František Tichý: Letní čas

29. březen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V noci na neděli začne platit letní čas. Ve dvě hodiny už budou vlastně tři, čímž se nám víkendová noc poněkud zkrátí.

V neděli se o hodinu později rozední i setmí, v některých barech či klubech naopak o hodinu dříve zavřou. Někdo bude o hodinu méně spát, jiný zase bude mít kratší den. Záleží na úhlu pohledu.

Každý se se změnou času vypořádává po svém. Pokud jde o mne, těším se na pozdější stmívání. Na co se naopak netěším, že se tuhle neděli nevyspím. V tomto směru si užívám podzimní časový posun.

Přechod na letní čas a zpět vyvolává spory, jaký vliv tyto změny mají na lidský organismus. Podle lékařů a psychologů trvá "aklimatizace" asi týden. Horší je to prý právě s přechodem na letní čas, kdy musíme dříve vstávat.

Jen připomeňme, že letní čas v Česku každoročně používáme od roku 1979. A že důvodem byla snaha o úsporu elektřiny. Podle energetiků ale v posledních letech letní čas na spotřebu zřejmě nemá žádný vliv. Pokud je to skutečně tak, mohl by se letní čas zrušit.

Než se tak ale někdy v budoucnu stane, budeme dál dvakrát do roka přetáčet ručičky na ciferníku tam a zpět a vzdychat nebo si libovat nad tím, co nám změna přináší.

Každopádně - pokud se zítra někam chystáte - dejte si pozor a na změnu nezapomeňte. Přijít někde v horách na poslední vlak či autobus hodinu po jeho odjezdu, není zrovna příjemná představa. A následné zjištění, že čekání na první ranní spoj je v danou chvíli vlastně o hodinu kratší, to asi nezlepší.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.