František Tichý: Najít Světlušku

12. září 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Celý tento týden jste mohli v ulicích potkávat dobrovolníky, kteří prodávali sbírkové předměty pro Světlušku. Pro ty, kdo chtěli ve sbírce pomoci nevidomým, bylo letos mnohem jednodušší takovou světluščí hlídku najít.

Kdo chtěl letos pomoci Světlušce, měl to oproti předchozím rokům jednodušší. Nemusel totiž dobrovolnické hlídky složitě hledat a doufat, že je někde v ulicích potká. Nadační fond Českého rozhlasu, který už tradiční sbírku každoročně pořádá, totiž přišel s novou webovou svitis.cz, díky které už setkání se Světluškami nemusí být jen čirá náhoda.

Nová mobilní a webová aplikace má podobu černé mapy České republiky a do ní jsou jako žluté špendlíky zapíchnuté světelné body právě tam, kde se nachází dobrovolníci Světlušky. Abychom zjistili, kde je nejbližší hlídka, stačí zadat „Najít Světlušku". Pak vás aplikace lokalizuje a uvidíte nejbližší žlutý bod. Jak prosté!

Když jsem nad tím tak přemýšlel, jak je to výborný a přitom jednoduchý nápad, který má dárcům cestu jejich peněz usnadnit, tak mne napadlo, že se dá využít i jinak. Jak se různým lidem vyhnout, jak je nepotkat. Do počítače by stačilo jen zadat jméno či profesi a už by se vám na obrazovce rozsvítil či rozsvítily na mapě příslušné body.

Tohle by ale asi takhle masivně a veřejně neprošlo, ochránci soukromí by dostali nejspíš hysterický záchvat. Pravda, co je komu po tom, kde se zrovna pohybuji. Řada lidí to sice na sebe prakticky neustále prozrazuje prostřednictvím sociálních sítí, ale to jsou věci, které jsou zpravidla určeny jen určitému okruhu lidí.

Nicméně veškerá data mají k dispozici provozovatelé těch sítí a hodně toho o našem pohybu vědí poskytovatelé mobilních služeb. A telefon u sebe nosí dnes už téměř každý. Jen tak se neschováte.

Ale Světlušku najdete snadno - i když letos už vlastně ne. Až zase za rok, kdy dobrovolnické hlídky vyjdou znovu do ulic. Nicméně kdo by chtěl, může vzít do ruky mobil (který naši polohu neustále vyzrazuje) a pro dobrou věc poslat nějakou tu 'déemesku'.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.