František Tichý: Noc venku

21. listopad 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostrava má za sebou čtvrtý ročník akce nazvané Noc venku. Neziskové organizace tak upozorňují na problémy bezdomovectví.

Ostravané - a nejen oni - mohli dobrovolně na jednu noc vyměnit teplou postel za studenou dlažbu a na vlastní kůži si vyzkoušet, co lidé bez domova důvěrně znají. Letos se takto organizovaně spalo před hlavním nádražím, loni to bylo před knihovnou u Sýkorova mostu.

To, co si lidé sami vyzkoušejí, potom lépe chápou. A protože ani problematika bezdomovectví není jednoduše černobílá, je tady třeba tato akce. A celkem úspěšná. Před čtyřmi lety se konala jen v Ostravě, o rok později i v Brně a v Praze a letos už to bylo v sedmnácti městech Česka plus v Bratislavě. Její organizátoři se inspirovali v Anglii, kde se podobné akce pořádají už několik let.

Pravda, není to tak úplně stejné spaní, jako mají lidé bez domova každou noc. Máte svůj čistý, suchý spacák, oblečení, jídlo. Navíc i kulturní program. Což mi přijde docela úsměvné, ale chápu - je to happening.

Co se mi ale na akci opravdu líbí - kromě toho, že se díky ní o problematice píše, mluví a lidem bez domova pomáhá - je možnost se přiučit. Jak se chovat na ulici, jak přežít na ulici. Asi si teď říkáte, že je to k ničemu. Ale nikdy nevíte, co se vám v životě může přihodit a tím pádem, co se vám bude hodit.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.