František Tichý: Omlazený biosaurus

28. březen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravské kino Luna opět promítá. Návštěvníkům se otevřelo po náročné půlroční rekonstrukci. Zábřežská jednosálová klasika je jediným kinem ve městě, které přežilo příchod multiplexů.

Svoboda, Elektra, Máj, Dukla, Jas a Mír... Jména dnes už neexistujících ostravských kin. A to zdaleka nejsou všechna. V Ostravě jich bylo dost, ale s porevolučním příchodem multikin si klasické biografy neporadily a zmizely jako kdysi dávno předtím dinosauři.

Kdo v devadesátých letech zavítal do moderního multikina, už těžko se pak vracel do toho klasického, kde se jakoby zastavil čas. Pohodlí, kvalita promítání i nabídka titulů v tom sehrála roli. A přeměny starých sálů by byly tak nákladné, že je bylo jednodušší zavřít.

Že zrovna Luna přežila, je pro mne tak trochu záhadou. Nebyl jsem tam, co jsem se odstěhoval z Výškovic, což už bude skoro dvacet let, takže těžko mohu vědět, proč tomu tak je. Ale podařilo se. A nejen přežít, i vzkvétat.

Zvenčí vypadá téměř stejně jako dřív a uvnitř vlastně taky. Šikovní architekti se totiž při rekonstrukci a nezbytné modernizaci snažili původní ráz zachovat, což se jim, myslím, docela povedlo. A některé vychytávky se mi opravdu líbí - jako například designová otopná tělesa tvářící se jako obrazy nebo světelné lišty v podlaze, které prostor zvláštně oživily.

Fascinuje mne, jak některé stavby dokáží přežít téměř vše a jiné ne. Jak si některé z nich získají oblibu a cítíte v nich nějakého ducha, pohodu... To mi nějak chybělo v jiném a od Luny nepříliš vzdáleném komplexu Odra. Vidíte to, dnes jde k zemi.

Něco jsem si tam zamlada taky prožil, ale významnější věci se odehrály jinde. Uvidíme časem, co tam bude a jak se to ujme. Nechám se překvapit.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.