František Tichý: Pár prázdninových tipů

21. červen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Prázdniny se blíží a řada z vás už určitě začíná přemýšlet a vymýšlet, kam vyrazit. Pár tipů na výlety se skrývá v následující poznámce.

Krásných či zajímavých míst, která stojí za to navštívit, je i v relativně blízkém okolí víc než dost. Jen o nich zpravidla nevíme. Ne nadarmo se říká, že pod svícnem bývá největší tma.

Přiznám se, že pokaždé, když dojedu na hlučínskou štěrkovnu, přemýšlím, proč je tam kemp. Jenže zrovna tak mohou uvažovat třeba Brňáci, proč mají kempy u jejich přehrady, když tam dojedou tramvají. A po dovolenkové destinaci se budou poohlížet nejspíš o pár kilometrů dál. Přitom pro mne je to zrovna moc hezké místo nejen na jeden víkend.

Takže - pár tipů na výlet pod onen pomyslný svícen vám dá i naše vysílání, vysílání Českého rozhlasu Ostrava. A ještě k tomu budete moci i něco vyhrát. Po roční pauze se totiž vrací letní turistická soutěž Křížem krajem, opět ve spolupráci s olomouckým rozhlasem. A to už máte osm tipů na výlet. Konkrétně vás zavedeme do Valašského muzea v přírodě, na Pustevny, Visalaje, hrad Starý Jičín a Bouzov, na horskou chatu Ostrý, do loštického muzea tvarůžků a do papírny ve Velkých Losinách.

Mimochodem - k posledně jmenovanému místu se váže ještě jeden náš pořad, Moravský rok. Také tento cyklus připravujeme s olomouckými kolegy. A Moravský rok se ve svém 4. ročníku zaměří na technické památky.

Je to sice trochu jiný pořad než Křížem krajem, ale při poslechu se můžete kvalitně inspirovat k návštěvě úchvatného areálu Dolní oblasti Vítkovic, osoblažské úzkokolejky, či k závodům veteránů Ecce homo ve Šternberku. A také k návštěvě už zmíněné ruční papírny ve Velkých Losinách.

A příznivcům cykloturistiky můžeme doporučit některou ze tří tras na Trojmezí, odkud jsme vysílali minulý víkend, v sobotu 14. června. Podrobné popisy jednotlivých tratí jsou a i nadále budou na našich internetových stránkách. Takže tipů víc než dost. A to jsme ani pořádně neopustili náš kraj.

A co říct závěrem? Snad jen to, že s námi se neztratíte. Ať už někam vyrazíte v reálu nebo jen prostřednictvím našeho programu, nudit se určitě nebudete!

autor: tif
Spustit audio