František Tichý: Peníze

20. prosinec 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nedostatek peněz zpravidla znamená nějakou pohromu nebo přinejmenším komplikaci. Někdy se ale stane, že určité věci pomůže. Ale abychom nemluvili v hádankách.

Řeč bude především o architektuře a začneme u těch pohrom či komplikací. Tento týden jsme informovali o tom, že nad někdejší chloubou ostravských obchodních domů - Ostravicí-Textilií - se stále více zhmotňuje hrozba demolice. Tedy jen části. Ale statické posudky neukazují nic dobrého. A rekonstrukce po letech chátrání se zdá být finančně neúnosná. Tady tedy architektuře nedostatek peněz rozhodně nepomáhá.

Kde ale nedostatek peněz architektuře pomohl, je Havířov. Také budově tamního železničního nádraží hrozila demolice. Objektu, který byl postaven v bruselském stylu, si řada odborníků váží a chtěla by ho zachovat. Hala ale podle plánů Českých drah a magistrátu měla ustoupit modernímu terminálu. Teď ale radní projekt odpískali a příznivci usilující o zachování objektu si mohou oddechnout. Alespoň na nějakou dobu.

S těmi penězi je to těžké. Každý by je chtěl. Hlavně teď před Vánocemi, kdy se na nás ze všech strany valí reklamy na všechno možné, co určitě musíme pořídit pod stromeček, aby byli všichni šťastní, je nedostatek peněz stresující. Ony ty svátky přitom o penězích nejsou, nebo aspoň neměly by být. Ale to vám ziskuchtiví obchodníci neřeknou.

Ovšem i za relativně málo peněz se dá pořídit spousta radosti. Vánoce jsou přece o rodině, o klidu, rozjímání, potěšení. A na to stačí i maličkosti. Drahých dárků, které u obdarovaného mohou vyvolat pocit stresu a viny, že on investoval méně, není zapotřebí. To by se nám pak Vánoce mohly zvrhnout v předhánění se, kdo utratí víc. A to nemá smysl.

Přeji vám nákupy s rozvahou a nedostatek peněz ať je ku prospěchu věci.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.