František Tichý: Prázdninové úrazy

4. červenec 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Dětem začaly prázdniny, období nejrůznějších radovánek a dobrodružství. Ale také s sebou nese nejrůznější nástrahy, které mohou skončit nehezkým úrazem.

Pár dní zpátky jsem na rozhlasovém webu našel na dané téma zajímavý článek s docela hrozivou statistikou. Podle ní je úraz nejčastější příčinou dětských úmrtí a ročně takto přijde o život asi 250 tisíc dětí.

Při bližším pohledu to však až tak hrůzné není - tedy pokud jde o prázdniny. Toto období totiž k nejrizikovějším nepatří a totéž platí i o úrazech, protože nejčastěji jde o úrazy dopravní. I tak ale léto přináší svá úskalí.

Děti se nejčastěji zraní při pádu na kolečkových bruslích a při hrátkách na trampolíně. Dále pak lékaři ošetřují třeba následky pádů z ovocných stromů. Velké varování samozřejmě přichází v souvislosti se skoky do neznámé vody.

Není to tak dávno, kdy jsem z dětské encyklopedie namátkou předčítal mému synkovi. Bylo tam také pár vět o strachu, který tam byl navíc hezky rozdělen do dvou druhů. Jeden, který je dobré překonat, a druhý, který nás vede k opatrnosti a je dobré ho poslechnout. Jinými slovy nenechat se vyhecovat k nebezpečným výkonům třeba při lezení na stromy a skákání do vody. A to se hodí zrovna na léto.

Je to stará známá pravda - nepodceňovat nebezpečí a nepřeceňovat své síly. Prostě neriskovat. A nemyslím, že by tím prázdniny z dobrodružnosti a napětí něco ztratily. Jedině snad nepříjemné následky a vzpomínky. A to určitě nikomu vadit nebude.

Takže o prázdninách hlavně opatrně, ať máme všichni hezké léto.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.