František Tichý: Přímý spoj

4. říjen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Karviné si stěžují na nový jízdní řád Českých drah. Komplikuje se jim totiž přímé spojení s Prahou. Pendolina tady nestaví a od poloviny prosince tudy mají jen projíždět i další rychlíky.

Nevím sice, kolik lidí z Karviné do Prahy jezdí, je ale jasné, že pohodlný spoj bez přestupu - a pokud možno i s co nejmenším počtem zastávek před cílovou stanicí - by chtěl každý. A tak jsou protesty karvinských pochopitelné.

Už při pohledu na současné jízdní řády jsem však musel uznat, že dostat se do našeho hlavního města z Karviné v nějakou rozumnou dobu, není až tak jednoduché. Až na výjimky se přestupu nevyhnou. A protože jim od prosince mají další spoje ubýt, poslalo vedení magistrátu podnět ministerstvu dopravy.

To se ale brání, že nic neubralo. Podle mluvčího jde o komerční spoje a město by situaci mělo řešit s Českými drahami. Dopravce ovšem odkazuje zpátky na ministerstvo.

Trošku mi to připomíná běhání po úřadech, kdy na každém vám tvrdí něco jiného - například že potřebujete potvrzení, o kterém vám na jiném místě neřekli, nebo tvrdili, že ho nepotřebujete.

Ať už je to jakkoli, možná se v Karviné chytne situace některý ze soukromých dopravců a vzniklou díru zalepí. A pokud ne, pak zřejmě karvinský trh není tak velký, jak se na první pohled zdá.

Jak už bylo řečeno v úvodu - svůj přímý spoj by chtěl každý. Ale někdy to prostě nejde.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.