František Tichý: S ochrankou v zádech

5. červenec 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Městské nemocnici Ostrava funguje od začátku července speciální tísňová linka. Je určena zaměstnancům tohoto zdravotnického zařízení a má jim zajistit rychlejší pomoc před agresivními pacienty. Případů napadení totiž přibývá.

Normální člověk by lékařům za pomoc poděkoval. Najdou se však bohužel takoví, kteří pomoc nejenže odmítnou, ale ještě ke všemu personál napadnou. Většinou slovně, někdy však i fyzicky. A je jim úplně jedno, jestli je to muž nebo žena, lékař, sestra... Kdokoliv. Nezajímá je, že zdravotníky vyřadí z "provozu" a ti pak nebudou moci pomoci dalším, protože sami budou potřebovat pomoc.

Jen v Městské nemocnici Ostrava za první letošní půlrok evidují zhruba šest stovek agresorů. A to není zrovna málo. V průměru jsou to tři případy denně, přesněji skoro 3,3. A jak jsem při pročítání různých zpráv na toto téma zjistil, podobný trend panuje i jinde. Tedy nejen v Ostravě, v Moravskoslezském kraji, ale i za hranicemi naší republiky.

Docela zajímavý příklad tak představuje severoanglický, přibližně stotisícový Blackburn. Policisté do tamní královské nemocnice vyjížděli v průměru třikrát denně, během jednoho roku se jednalo o zhruba 1200 případů. A tak se rozhodli zřídit policejní služebnu přímo v nemocnici. Funguje tam od dubna, takže na hodnocení si budeme muset ještě nějakou dobu počkat.

A stejně tak si budeme muset počkat na hodnocení novinky v ostravské Městské nemocnici. Už teď je ale jisté, že se personál bude cítit lépe - s vědomím, že pomoc je teď výrazně rychlejší. Zdravotníci doufají, že si z práce budou odnášet méně kopanců.

Já bych jim samozřejmě přál, aby se to bez nich obešlo úplně, ale sám jsem už nejednou na vlastní oči viděl, jací dokážou někteří pacienti být. A skutečnost, že v řadě případů nejsou zcela při smyslech, je vůbec neomlouvá.

Snad se situace s ochrankou v zádech zlepší. Přeji jim to.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.