František Tichý: Senioři a internet

25. duben 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Stále více seniorů a seniorek používá mobilní telefon, počítač a internet. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu, který srovnával data z let 2004 až 2014.

Ač jsou to čísla zajímavá, nebudu je na vás ve velkém chrlit. Člověk, který poslouchá rádio, by se v tom rychle ztratil, když nemá možnost se v textu vracet, jako je tomu u novin. A tak jen pro ilustraci - pokud jde o mobilní telefony, tak v roce 2004 mobilem volala asi čtvrtina lidí starších 65 let. Loni už to bylo 87 procent dříve narozených. U internetu je rozdíl mnohem propastnější. Zatímco před jedenácti lety brouzdal po síti jen zhruba každý padesátý senior, loni už to byl každý čtvrtý.

Počítám, že čísla se budou v následujících letech dále zvyšovat. Je to logické. Služba je stále dostupnější, navíc dozrávají lidé, kteří s mobily a počítači už roky běžně pracují. Dá se tedy očekávat, že si třeba ono brouzdání po síti přenesou i do důchodu.

Také vím, jak jsou senioři zvídaví a aktivní. Vzpomínám si zrovna na rok 2004, kdy jsem jako redaktor připravoval magazín Seniorklub a seniorské aktivity v oblasti internetu celkem pozorně sledoval. Počítačové kurzy byly tehdy oblíbené a na vzestupu. A bylo potěšující všechny ty důchodce sledovat. Vidět tu radost, když se jim něco povedlo, bylo k nezaplacení.

I dnes mám radost, že počítačově gramotných seniorů přibývá. Jako webeditor si totiž denně lámu hlavu nad tím, co z našeho vysílání, jenž cílí právě na dříve narozené, převést na web, který ale sledují spíše mladší ročníky s jinými zájmy.

Těším se, až na tom budeme jako v Dánsku. Tam s počítačem pracuje devět z deseti lidí ve věku 55 až 74 let. Doufám, že to bude už brzy. Dřív, než z toho tady docela zešedivím.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.