František Tichý: Vysvědčení s pachutí

31. leden 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na školách se ve čtvrtek rozdávalo pololetní vysvědčení. Pro studenty havířovského učiliště Baron School ale bylo posledním. Tato soukromá škola předčasně končí a žáci své studium dokončí jinde.

O problémech soukromého havířovského učiliště se veřejně mluví už téměř rok. Situace se ale vyhrotila až v posledních týdnech. Učitelům, kteří dostali poslední výplatu někdy na podzim, totiž došla trpělivost a podali soudu návrh na insolvenční řízení. Osud školy někdejšího šéfa dozorčí rady zkrachovalé Moravia banky byl zpečetěn.

Jakkoli se předčasný konec výuky ve škole jeví smutně, je to lepší, než kdyby studenti i učitelé žili další měsíce ve stresující nejistotě. Právě ta nejistota je totiž ubíjející. Takhle aspoň všichni vědí, na čem jsou. A i když nad další kariérou učitelů stále vlastně visí otazník, pozitivní na celé té smutné věci je, že o žáky je postaráno. Studium dokončí na jiných školách.

Řada z nich asi nebude na školní léta vzpomínat úplně v dobrém, ale třeba až budou mít vlastní děti, budou při výběru školy obezřetnější, vnímavější.

Na druhou stranu - škola měla více než dvacetiletou tradici a do loňska se o ní prakticky nic výjimečného nevědělo. A kdo z rodičů bude pečlivě "lustrovat" majitele a vedení a hledat souvislosti s jinou podnikatelskou činností? Nevím, jestli bych si za normálních okolností všiml, že jednatel školy vedl dozorčí radu finančního ústavu, který zkrachoval.

Ať už je to jakkoli, studentům přeji jen samé úspěchy, a kantorům brzké uplatnění. Obzvláště pak fandím těm, kteří na problém upozornili a insolvenční návrh podali. Nezdá se to, ale vyžaduje to kus odvahy.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.