František Tichý: Zábavní park v Ostravě?

14. březen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Médii tento týden prolétla zpráva o tom, že by v Ostravě mohl za miliardu vyrůst zábavní park. Zvažovanou lokalitou pro případnou investici slovenské firmy by bylo území někde mezi Dolní oblastí Vítkovic a Novou Karolinou. Zatím se ale stavba lunaparku moc reálně nerýsuje.

Slovenský investor, který se zaměřuje na provozování horských středisek, akvaparků a hotelů, si vyčlenil asi miliardu korun na modernizaci areálu Veselého městečka u polských Katovic. Nejstarší polský zábavní park vlastní a provozuje vláda Slezského vojvodství, se kterým firma o fungování společného podniku jedná. Ostrava pak byla zmíněna proto, že jednání v Polsku začala drhnout.

Jak následně ze zpráv vyplynulo, o případné investici v Ostravě ví vítkovický šéf Jan Světlík i moravskoslezský hejtman Miroslav Novák. Ale protože zatím není nic jistého ani zdaleka, tak o tom nemluví. Což je pochopitelné. Pravděpodobněji se totiž momentálně jeví varianta, že v Ostravě se nic stavět nebude. Ale i ta zmínka způsobila, že lidé o lunaparku na internetu hojně diskutují.

Mi osobně by se lunapark v Ostravě líbil. I to umístění je zajímavé - spojily by se lokality pro vzdělávání, zábavu a nakupování. A zcela jistě by to přilákalo další turisty, kteří by třeba zavítali i do vymírajícího starého centra města. Kdoví.

Mimochodem zábavní park by se do města vlastně vrátil. Někdy ve 20. letech minulého století už tady totiž jeden byl. V místech, kde je dnes výstaviště Černá louka. Zábavní park s horskou dráhou zvaný Tivoli využíval haldy, které tam tenkrát stály, a byl oblíbenou atrakcí Ostravanů.

Jestli se do Ostravy zábavní park po letech vrátí, ukáží až následující týdny, a hlavně vývoj jednání v Polsku. A pak také případné propočty investora. Pokud by zvažovaný areál neměl být výdělečný, je jasné, že ho tady stavět nebude. Myslím, že doba podobných investičních spekulací, jakých jsme byli svědky před finanční krizí v roce 2008, je nenávratně pryč.

autor: tif
Spustit audio