František Tichý: Zkratka

14. květen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na travnaté ploše náměstí Edvarda Beneše lidé vyšlapali jednu z největších zkratek v Ostravě. Město však s prostranstvím příliš mnoho dělat nemůže a tak aspoň nechalo hliněnou cestu vysypat drobným štěrkem.

Je to asi nejširší vyšlapaná zkratka, jakou jsem kdy viděl. A přiznám se, že už roky patřím mezi její aktivní prošlapávače. Původně malá úzká pěšinka vznikla asi před pěti, možná šesti lety, když byla na Karolině zprovozněna nová tramvajová zastávka.

Bydlel jsem tehdy nedaleko a náměstím Edvarda Beneše procházel i několikrát za den. A každý den jsem se vztekal nad zmršeným chodníkem, který travnatou plochu lemuje. Slouží totiž současně jako parkoviště, ale protože ho kdysi kdosi blbě nalajnoval, nedá se tamtudy pořádně projít. A někdy v té době se lidé rozhodli, že si prošlapou vlastní chodníček.

Dnes už má pěšinka úctyhodných pět metrů na šířku. Nové centimetry nabírala s každým deštivým počasím, kdy se prošlapaná část měnila v kluzké bahniště. Teď je cesta vysypaná drobným štěrkem, což by dalšímu rozšiřování mohlo zabránit.

Přemýšlím, kolik lidí si už položilo otázku, proč už tu zkratku někdo nezlegalizoval. Já si ji položil už několikrát, ale odpověď jsem na ni dostal vlastně až tento týden. Cestička už totiž zesílila natolik, že si vydobyla reportážní prostor v našem vysílání. A tak jsem se dozvěděl, že město teď s pozemkem nemůže dělat prakticky nic.

Roku 2008 ho totiž prodalo i s přiléhajícím komplexem budov Ostravica-Textilia firmě Amádeus Real, která tam chtěla stavět. Firma později od smlouvy odstoupila a celou kauzou se bude zabývat soud. Takže co bude s touto plochou dál, vyplyne z výsledku procesu, který začne příští týden.

Zdá se, že hliněné pěšiny sypané štěrkem si v centru Ostravy budeme užívat ještě dlouho. Jsem zvědav, o kolik se ještě rozšíří, než se s prostranstvím začne něco zajímavého dít.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.