Ivana Šuláková: Adopce zeleně

9. duben 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Přírodě v Beskydech má pomoci netradiční nápad. Skupinka nadšenců lidem nově nabízí adopci některých míst. Chce tak lépe udržovat veřejné turistické stezky. Nápad by se dal velmi dobře rozšířit i jinam.

Parta lidí, kterým není lhostejný nepořádek v našich moravskoslezských horách, přišla se zajímavou výzvou: adoptujte některou z beskydských turistických tras a pomozte ji udržet čistou! Zájemce chce hravou formou a pomocí aplikace pro chytré telefony přivést k sbírání odpadků i čištění vybraných lokalit.

Podle mě je to skvělý nápad. Každý rok, hlavně na jaře, se nejen v našem regionu pořádají hromadné úklidové akce. Řekněme si ale na rovinu, že to zdaleka nestačí, výsledek je jen dočasný. Právě zmiňovaná adopce může do údržby turistických tras přinést to, co jim chybí – průběžný a nikoliv jednorázový úklid.

Jenomže Beskydy nejsou jedinou lokalitou, která by takovou průběžnou očistu a údržbu potřebovala. Mnohem více než příroda trpí ulice našich měst a obcí. Ano, já vím, že od toho máme městské technické služby, které se o pořádek starají z peněz daňových poplatníků. Ale ani to není dost.

Sama v místě mého bydliště vidím, jak se rok od roku méně často seká přerůstající tráva nebo v zimě třeba odklízí sníh. V rodinných zástavbách to většinou zachraňují chalupníci, kteří jsou zvyklí uklízet a kosit nejen vlastní pozemky ale i přilehlé obecní. Na sídlištích a v centrech měst to ovšem neplatí ani náhodou.

A tak si říkám, když už se například v Ostravě docela dobře ujala adopce květinových truhlíků, proč by se stejně dobře neujala adopce jiných vegetací obrostlých míst. Když bude doplněna stejně jako v Beskydech o zábavu pomocí mobilních telefonů, bude ještě lépe. Věřím totiž tomu, že by se adoptivní rodiče nejen starali o samotnou údržbu, ale také by dohlédli na to, aby jejich bohulibé dílo někdo záměrně neničil.

Ostatně, je to prostor i pro školy a jejich žáky. Možná by po takové adopční zkušenosti i ti nejmladší později více zvážili, jestli prázdnou PET láhev nebo sáček od svačiny vyhodí na trávník nebo do odpadkového koše.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.