Ivana Šuláková: Agresoři kolem nás

6. listopad 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vystrčená brada, zaťaté pěsti, palce zastrčené za opasek a vztek čitelný už v očích. Pokud se takto projevuje někdo v našem okolí, je dobré se hodně rychle vzdálit. Jsou to nevědomé projevy agresivity, které do světa vysílá člověk s chutí pořádně se do někoho pustit. Odborníci tomu říkají řeč těla a umět ji rozklíčovat může mnohým z nás zachránit zdraví i život. Agresorů kolem nás totiž přibývá.

Když jsem ve čtvrtek ráno jela trolejbusem z nádraží do centra Ostravy, vyrušil mě z mé cestovní apatie nečekaný křik. Vlastně ani nevím, co dotyčný rozčílený cestující křičel, jasné ale bylo, že vůbec neovládá své emoce a není tedy radno být v jeho bezprostředním okolí.

K podobnému závěru zřejmě došli i ostatní spolucestující, kteří kolem dotyčného muže vytvořili bezpečný odstup, přestože trolejbus byl nacpaný k prasknutí.

A proč o tom mluvím? Protože mám pocit, že oněch vzteklých a agresivních lidí kolem nás nějak nebezpečně přibývá. V jejich počínání jim často nezabrání ani přítomnost spousty dalších lidí. Agresor je zřejmě nevnímá jako případné protivníky, ale jako obecenstvo.

Své o tom vědí řidiči tramvají, pracovníci různých úřadů i zdravotní sestry. Právě poslední jmenované už proto mnohde procházejí speciálním školením, aby se násilníkům dokázaly ubránit.

Teď se mezi frekventanty kurzu sebeobrany zařadily i úřednice opavského magistrátu. Jejich výcvik mají na starosti tamní strážníci, kteří jim mají pomoci zvládat neverbální i verbální útoky. A že jich nejen v Opavě není zrovna málo, víme všichni.

Jenomže, nejde jen o samotný útok. Asi málokdo si dovede představit, jak se taková máma od rodiny, která v práci zažije útok násilníka, později cítí. Co všechno prožívá? A jak se se stresem vyrovná?

Na úřadech pracují hlavně ženy a právě na ně si agresoři nejvíce troufají. Vědomě si jako terč vybírají toho, koho považují za slabšího. Od něj totiž adekvátní obranu nečekají.

A tak si říkám, že bych chtěla být u toho, až některá z opavských úřednic po výcviku v kurzu sebeobrany nabyté zkušenosti použije v praxi. A když bude kolem početné obecenstvo, ještě lépe! Možná tak další potenciální útočníky přejde chuť vylívat si zlost na ostatních.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.