Ivana Šuláková: Apríl

2. duben 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nedávno jsme vstoupili do nového roku a už je tu jaro. Pro mnohé z nás bývá spojeno také s Aprílem, který je v českých podmínkách častým zdrojem inspirace pro různé legrácky, vtípky a více či méně škodlivé schválnosti všeho druhu. Zosnovali jste také nějaký? Nebo jste se snad stali jeho obětí?

První duben pro mne už od dětství znamenal samá pozitiva. Jednak jím vždy startoval měsíc, ve kterém slavila narozeniny většina mého příbuzenstva, včetně mne, a tak nastával čas příjemných rodinných setkání s lidmi, kteří normálně žili rozseti po celé republice, dneska už po celém světě.

Ovšem, zcela neopomenutelným dalším pozitivem prvního dubnového dne byla možnost užít si beztrestně aprílové žertíky. Rodinných setkání už není mnoho, ale žertíky mám pořád moc ráda. Užívám si je v roli poměrně časté oběti i organizátora. Samotné vymýšlení dá práci, ale výsledek takového šprýmování někdy opravdu stojí za to.

Před pár lety jsem kupříkladu vymyslela Apríl s pracovním názvem "Velikonoční beránek". Naší produkční Lence jsem dala úkol údajně nařízený panem ředitelem: spočítat všechny zaměstnance, kteří k Velikonocům dostanou benefit v podobě symbolického piškotového beránka.

Čekala jsem, jak se můj šéf bude divit, až mu kolegyně přijde nahlásit číslo. Jenomže, ona můj fór dotáhla do geniálního konce - panu řediteli navíc vyčinila za to, že není fér a piškotovými beránky neobdaruje i externí spolupracovníky! Od té doby jsem na prvního dubna vždy ve střehu a v očekávání, že mi to jednou vrátí i s úroky.

Inspirovala jsem vás alespoň trochu? Pokud ano, věřte, že si příští rok užijete Apríla, jak se patří. Na přípravu důmyslného plánu máte celých 12 měsíců!

Možná byste ale přitom mohli vědět i to, že tradice aprílových žertíků má obdobu po celém světě už od 16. století. A mají ji rádi i novináři. Výhradně v tento den, pokud tedy nemluvíme o bulváru, mohou překročit rámec serióznosti a vypustit tzv. kachnu.

Takže, moji milí, až si budete o víkendu třeba s rodinou nebo přáteli povídat o tom, jakou senzaci jste si v pátek přečetli v novinách, dávejte pozor na to, jestli si z vás autor čirou náhodou jen neudělal legraci!

autor: š.iva
Spustit audio