Ivana Šuláková: Běžci na přechodech

28. únor 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Asi mezi námi není nikdo, kdo by alespoň někdy nepoužíval některý z přechodů řízený světelnou signalizací. Obzvláště ve městech se bez nich doprava prostě neobejde. V Opavě se teď chystají chodce lépe ochránit a změnit režim na křižovatkách.

Policie chce v Opavě přeprogramovat semafory tak, aby bylo možné lépe chránit chodce. Má v rukách pádný argument - počet dopravních nehod na křižovatkách, v nichž figuruje právě střet aut s pěšími, totiž povážlivě přibývá.

Hlavně křižovatka u tamního Domu kultury Petra Bezruče je kritická. Lidé tam na zelenou vstupují do vozovky v době, kdy je může srazit projíždějící auto. Navíc je interval zelené pro chodce příliš krátký.

O přeprogramování semaforů se bude muset postarat magistrát a snad každý z nás tuší, že půjde o pořádně zapeklitý úkol.

Jenomže, podobný problém mají pěší i v jiných městech Moravskoslezského kraje. Kupříkladu v centru Ostravy, v křížení ulic Sokolská a Českobratrská pravděpodobně technici při určování doby pro bezpečné přejití silnice vycházeli z běžeckého standardu. Do časového limitu zelené se totiž vejdou jen ti, kteří klušou zhruba desetikilometrovou rychlostí na svou pravidelnou rozcvičku směrem do Komenského sadů. Při rychlosti pouhého chodce prostě nemáte šanci. Ještě totiž nejste ani v půli silnice a už na vás výhrůžně bliká červená!

Mám dost odvahy na to, abych svou cestu dokončila a případné netrpělivé troubící řidiče prostě ignorovala. Už jsem ale párkrát jen o vlásek unikla nechtěnému přistání na kapotě méně pozorného majitele auta. Přitom zrovna onu křižovatku hlídají kamery, které vyfotí každého řidiče nedodržující předpisy.

Možná by stálo za to využít je i pro blaho chodců, hlavně těch, kteří mají problémy i v daleko bezpečnějších pěších zónách, tedy děti, maminky s kočárky, handicapované a seniory. Statistika dopravní nehodovosti by totiž měla podle mě být až tím posledním argumentem.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.