Ivana Šuláková: Bezzubý dozorce

8. květen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Není to tak dávno, co jsme ve vysílání informovali, že vedení Ostravy vyplatilo odměny jednomu ze svých manažerů, který musel vedení městské firmy opustit kvůli špatnému hospodaření. Šlo o statisíce a v kontextu s nejnovější aférou kolem OKD se dá být tato suma směšná. Jde ale o princip.

Jako výsměch do očí všem horníkům, kteří teď bojují o svou práci, vyhlíží fakt, že si manažeři této černouhelné firmy za posledních pět let vyplatili mnohamilionové odměny. Dostávali je prokazatelně už v době, kdy společnost prodělávala.

Horníci se oprávněně rozčilují. Zlobí se i tamní odbory v čele s předsedou Jaromírem Pytlíkem. Ten médiím ochotně poskytuje různá, často velmi emotivní vyjádření, manažerské odměny označuje za nehoráznost a předestírá varianty řešení problémů.

Je chvályhodné, že se odbory v čele se svým předákem zapojují do snahy zachránit horníkům práci, vždyť je to také jejich hlavní úkol. Jenomže, tento pán nějak zapomněl doplnit, že o zásadních finančních operacích OKD coby řádný člen dozorčí rady přece musel vědět.

Proč tedy na nedostatky nepoukazoval už loni, předloni, prostě dříve?! A pokud o problémech nevěděl, co vlastně v dozorčí radě dělal? Vždyť tam zastupoval, odbory, horníky, kteří ho zvolili jako svého odborového vůdce.

Možná právě tady je onen zakopaný pes. Koho vlastně šéfové odborů v dozorčích radách velkých privátních firem zastupují? Vždyť odměny, které za členství pobírají, navrhují valné hromadě právě klíčoví manažeři firmy! Nevím jak vy, ale já v tom vidím problém.

OKD ovšem není jedinou společností, která má v dozorčí radě zástupce odborů. Faktem je, že cílem majitele není, aby něco opravdu dozorovali. Vlastník tím jen ostentativně deklaruje svůj rádoby dobrý úmysl. Skutečnost je, jak víme, mnohdy zcela jiná.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.