Ivana Šuláková: Být užitečným

17. květen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Opavská radnice chce zabít dvě mouchy jednou ranou. Tedy, obrazně řečeno chce vyřešit dva problémy najednou. Tím prvním je potřeba starat se o čistotu města, druhým je velké množství dlouhodobě nezaměstnaných lidí, kteří doma zahálejí a ztrácejí pracovní návyky.

Opavský magistrát obnoví spolupráci s tamní romskou organizací Dživipen. Jejím prostřednictvím dá práci dlouhodobě nezaměstnaným. Není to žádná novinka, Bohumín v tom "frčí" už dlouho, ale rozhodně jde o dobrý počin.

Už dříve Romové v Opavě zametali chodníky a také likvidovali černé skládky. Práce bylo a je stále dost, stejně jako dlouhodobě nezaměstnaných, a tak bude tento model spolupráce ve slezské metropoli pokračovat.

Tentokrát ale na platy uklízejících nebudou přispívat evropské fondy jako dřív, ale přímo opavská radnice. Jak dlouho? Zatím na pět měsíců a pro sedm lidí.

Říkáte si, že je to málo? Také mě to napadlo, ale pak jsem si řekla, že každý den, každá ruka a každý byť malý kousek čistějšího města stojí za to. Opavou procházím denně a vždycky mě nesmírně irituje nepořádek, který bez ohledu na práci místních technických služeb vytrvale přetrvává všude kolem.

Naposledy jsem se děsně naštvala, když jsem uklouzla na štěrku, který na chodníku zbyl ještě po zimě. A aby toho nebylo málo, při balancovacím manévru jsem jednou nohou šlápla do páchnoucí psí hromádky a druhá skončila zasunutá v poletujícím igelitovém sáčku.

Máte pocit, že mluvím o úplně jiném městě? O tom vašem? Nemýlíte se! Nepořádek je přece problémem skoro každého kouta našeho kraje, a právě proto považuji za náramně užitečné, když se podobně, jako v Opavě, dokáží domluvit i jinde.

Dlouhodobě nezaměstnaní získají kromě pracovních návyků i nějakou tu korunu navíc, veřejná prostranství více čistoty a komunální politici pomyslnou frčku od svých voličů. Třeba pak budou svolnější k tomu, oželet jedno úřednické místo a namísto něj dát více peněz na práci dlouhodobě nezaměstnaných.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.