Ivana Šuláková: Černá díra jménem Baník

8. březen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Fotbalový klub Baník Ostrava tento týden nedostal od města šestnáctimilionovou dotaci. Vzápětí požádal o další, v poloviční výši. Současně připojil doušku, že pokud ho město finančně nepodpoří, razantně omezí činnost mládežnických týmů. Jak už to v případě ostravského fotbalového klubu bývá, reakce jsou různé. Autorka Ranní poznámky má ale jasno.

Ač jsem fotbalovým fanouškem, tento týden jsem zatleskala ostravským politikům, kteří nesouhlasili s vyplacením šestnáctimilionové dotace zdejšímu fotbalovému klubu. Ať je za jejich rozhodnutím cokoliv, já osobně ho vítám. Už mám dost toho, jak radnice peníze daňových poplatníků neustále nalévala do této bezedné díry. Jsem si vědoma toho, že mě po těchto slovech skalní fanoušci Baníku budou chtít ukamenovat. Ale stojím si za svým.

Nejsou to ještě ani dva roky, kdy ostravští zastupitelé při opakovaném hlasování zajistili Baníku 115 milionů korun na splacení dluhů a tím naději na další fungování. Při prvním hlasování chyběl jediný hlas, při druhém už návrh odkoupit stadion Bazaly do majetku města prošel. Tehdejší primátor Petr Kajnar rozhodnutí obhajoval argumentem, že Baník je součástí města, že k němu neodmyslitelně patří a nemůže tedy padnout.

A proč by nemohl, ptám se? Někteří dříve narození si možná budou pamatovat, že v Ostravě před čtvrtstoletím fungoval ještě jeden významný fotbalový klub. Vítkovice byly dokonce za trenéra Ivana Kopeckého koncem osmdesátých let mistrem republiky a hrály v evropských pohárových soutěžích. Později se ale dostaly do vážné finanční krize a zkrachovaly. Město jim pomocnou ruku nepodalo a nechalo je padnout. Baník ano, Vítkovice ne? V čem je vlastně rozdíl?

Baník včas nezaplatil nájem a ještě se ke všemu ohrazoval, že je v právu. Mýlil se. Omluvil se. Ale teď vyhrožuje, že když nedostane aspoň půlku dotace, omezí mládežnické týmy. Nevím, jak vám, ale mě to přijde hodně troufalé. Trocha pokory by Baníku určitě slušela.

Nedá mi, abych nepřipojila srovnání s nájemci v obecních bytech. Pro ně má Ostrava jasná pravidla: Neplatíš včas? Nemáš nárok! Že by neplatící Ostravané byli méně než neplatící Baník?

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.