Ivana Šuláková: Černobílý svět

24. leden 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vybíráte si nějakou zábavu na příští dny? Rádi byste si nejen užili, ale třeba se i něco dozvěděli? V tom případě pro vás máme jednu zajímavou nabídku nejen k zábavě, ale také k poučení a zamyšlení.

Život není černobílý a tedy ani historie taková nemůže být. Přesto jsou mezi námi lidé, kteří žijí v černobílých bublinách nezpochybnitelného dobra a jednoznačného zla. Mají jasně nalinkovaný svět dvou proti sobě stojících táborů a naprosto nechápou, že velmi často dochází k jejich prolínání.

V praxi to znamená, že, zjednodušeně řečeno, i hrdina může být na chvíli zbabělý a padouch udělá občas dobrý skutek. A právě pro ty s černobílými brýlemi na nose mám pozvánku do ostravského Divadla Antonína Dvořáka, konkrétně na hru s názvem Odsun!!!

Odsun může mít mnoho podob a jednou z nich je dlouhá desetiletí zamlžovaná realita vysídlení sudetských Němců. Přitom právě tato poválečná historická událost patří do světa, který rozhodně není černobílý, ač se nás o tom učebnice dějepisu ještě docela nedávno snažily vehementně přesvědčit.

Kdo ale chtěl, už se mohl o dlouho zamlčovaných skutečnostech dozvědět více v odborné literatuře, beletrii, ve filmu i v dokumentární tvorbě, které vznikly v posledních dvaceti letech. Každé dílo je trochu jinak vzdálené od reality, ale jedno mají společné - hledají pravdu.

Hra Odsun!!! ale není jen o sudetských Němcích. Má celkem tři dějové roviny, respektive tři různé podoby ztvárnění, jak odsunout někoho překážejícího, nadbytečného, nepohodlného.

Uspořádání je podobné - na jedné straně ti, kteří někoho nechtějí a na straně druhé ti, kteří jsou nechtěnými. A jak už tomu v životě bývá, ani jedna strana není jen černá nebo jenom bílá, nelze je tedy rozdělit na pomyslné padouchy a opěvované hrdiny.

Moderní divadlo by mělo odrážet realitu života. Divadlu Antonína Dvořáka se to podle mě daří a vy se o tom můžete přesvědčit také.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.