Ivana Šuláková: Chuligáni k nám nepatří!

30. březen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Patříte k lidem, kteří mají rádi sport? V tom případě určitě ani vám není lhostejné, co se v posledních letech děje kolem naší nejvyšší fotbalové soutěže. Mnohem častěji, než o samotných sportovních výkonech, se teď v médích totiž mluví spíše o chuligánech a jejich řádění.

Ač jsem žena a ta s fotbalem příliš často spojována není, mám tento sport opravdu moc ráda. Chodila jsem na něj coby divák ještě jako teenager a o pár let později i jako sportovní redaktorka. Musím ale také dodat, že jsem odjakživa duší patřila do ostravských Vítkovic. Teď už se tam sice špičkový fotbal nehraje, ale já zažila dobu, kdy byl vítkovický fotbal opravdovým pojmem. Nechyběl v Poháru UEFA ani v Poháru mistrů evropských zemí. Byla jsem u toho a fandila jsem ostošest.

Ale ať už jde o starý dobrý fotbal vítkovický, baníkovský nebo jakýkoliv jiný, vždy jsem na něm obdivovala především jeho eleganci a současně napětí, které přinášel na hřišti i v ochozech. Fandění k němu pochopitelně patří. Má různé podoby a i ty se v průběhu posledních pětadvaceti let hodně proměnily. Ke slovu přišly fanouškovské hymny, weby, srazy a... teď byste možná čekali, že dodám i "násilí a demolování nejen zařízení stadiónů".

Já to ale neřeknu! Chuligáni totiž nemají s fanoušky nic společného. Chuligáni jsou lumpové, kteří si přišli vybít své negativní emoce na někom, nebo něčem, jiném. Je jim vlastně úplně jedno, jestli se hraje fotbal, hokej nebo se boxuje. Sportovní zápas je pro ně jen záminkou, zástěrkou. Platí to ale nejen pro notorické rváče a násilníky. Není totiž žádným tajemstvím, že se mezi ně implementovali i daleko nebezpečnější političtí radikálové.

A tak, milí příznivci opravdového sportu a fotbalu obzvláště: nedejte se! Až před vámi bude zase někdo s opovržením poukazovat na rádoby agresivní fotbalové fanoušky, vysvětlete mu, že chuligáni k fandům nepatří. Nedovolte, aby byl tento úžasný sport spojován s násilím. Určitě i vy chcete nadále v českých fotbalových pamětech číst o Bicanovi, Nehodovi, Masopustovi, Panenkovi či jejich nástupcích, a ne o hooligans, kteří pustoší stadiony, města a pověst české kopané vůbec!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.