Ivana Šuláková: Čtení na cestu

11. říjen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Čtete rádi? A taky často cestujete? Pak vás určitě zaujme téma následující Ranní poznámky. Je o lidech a pro lidi, pro které je četba neoddělitelnou součástí jejich života.

Když jsem byla ve školních letech, maminka mi s úsměvem říkala, že jsem knihomol. Četla jsem totiž ve velkém: naučnou literaturu, beletrii, poezii, prostě všechno, co mi přišlo pod ruku. Dokonce i to, co jsem, vzhledem k mému útlému věku, číst neměla. Bohatě zásobená knihovna mých rodičů ale byla až příliš velkým lákadlem.

Dokonce jsem chodila do dvou různých knihoven, protože mi v každé z nich půjčili vždy jen pět titulů najednou. A to pro mne bylo opravdu málo!

Teď už jsem sice o pár let starší, ale čtu s nemenší chutí. S nadsázkou tvrdím, že se těším do důchodu, protože pak budu mít konečně čas přečíst všechny knihy, které bych chtěla. Vlastně není okamžik, kdy bych u sebe nějakou neměla, přinejmenším v elektronické podobě. A protože často a hodně cestuji, nikdy nezůstává ležet ladem.

Snad právě proto jsem s velkým nadšením přivítala nápad ostravských knihovníků, kteří tento týden na nádražích ve Svinově a v Přívoze zřídili půjčovnu.

Regály s tituly, které si mohou cestující vzít s sebou, jsou součástí projektu nazvaného "Kniha do vlaku" a starají se o ně městská a vědecká knihovna. Jde sice o vyřazené tituly, které by už jinde uplatnění nenašly, ale těm, kteří se při cestování nudí, mohou přinést potřebné rozptýlení.

Například v Krnově už nádražní knihovna nějaký čas funguje a těší se velké popularitě. Lidé si z ní čtení nejen odnášejí, ale také často darují jiné, které už nepotřebují. A tomu já říkám báječný knihomolský nápad!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.