Ivana Šuláková: Ctihodný politik

12. březen 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Frýdecko-místeckým magistrátem otřásá další skandál. Je už několikerý v pořadí a hlavní roli v něm tentokrát hraje alkohol.

Frýdecko-místecký magistrát je nejen v Moravskoslezském kraji nechvalně známý. Tolik skandálů, politické řevnivosti a neustálých změn ve vedení má za sebou jen málokterý obecní úřad.

Teď k nim přibyl další - náměstek tamního primátora Libor Koval z KDU-ČSL rezignoval. Připustil, že ho k odchodu vedla dopravní nehoda z konce února, při které boural pod vlivem alkoholu.

Řada lidí při vyslechnutí této zprávy s povděkem kvitovala, že se konečně ve Frýdku-Místku našel politik, který má svědomí, veřejně přiznává chybu a je také za ni ochoten pykat. Ano, tak rozuzlení celé kauzy skutečně na první pohled vypadá.

Málokoho ale přitom napadne jiná skutečnost, která s ní souvisí a staví celou náměstkovu rezignaci do jiného světla. Libor Koval totiž své odstoupení oznámil až 7. března, tedy více než týden poté, co se stala nehoda, při které mu policisté naměřili v dechu přes dvě promile alkoholu.

Jako první tuto informaci přinesla Mladá Fronta Dnes a následovala pochopitelně další média, protože fakt, že v opilosti bourá veřejný činitel, který má navíc ve své gesci prevenci kriminality, je prostě zarážející. Ale co nastalo bezprostředně po zveřejnění celé aféry? Libor Koval pouze prohlásil, že nabízí svou rezignaci a nechává na ostatních, aby rozhodli.

Nevím jak vy, ale pro mě je takové řešení vrcholem alibizmu. Jinými slovy řečeno, tento veřejně činný křesťanský demokrat sice notně zhřešil, ale balvan řešení důsledků nést nechtěl. Nakonec sice odstoupil, ale osobně si myslím, že ne pod tlakem vlastního svědomí, nýbrž pod tlakem faktu, že se jeho opilost za volantem dostala na světlo Boží.

Jenomže tím to všechno nekončí. Kromě soudu Božího, nebo spíše soudu veřejnosti, teď Libora Kovala čeká ještě soud světský - okresní. Jak moc přísný bude, záleží na obsahu soudního spisu a politikově dosavadní pověsti. Ukáže-li se, že je nevalná a alkohol bývá jeho společníkem v autě častěji, může si ve vězení odsedět až tři roky. V tom nejlepším případě vyvázne jen s podmínkou.

Nejsem si ale vůbec jistá tím, že to ve frýdecko-místeckém až příliš benevolentním politickém prostředí bude znamenat jeho trvalou veřejnou devalvaci. Ale možná nakonec budu překvapená!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.