Ivana Šuláková: Fans vs. hooligans

26. březen 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

I když od posledního fotbalového utkání Opavy s ostravským Baníkem uběhl více než týden, stále to není uzavřená kapitola. Přinejmenším pro policisty, kteří zkoumají pořízené kamerové záznamy a pokračují v obviňování těch, kteří si fotbal pletou s ringem.

Fotbal jsem měla vždycky ráda. Zamlada jsem nevynechala jedinou příležitost k fandění mému oblíbenému klubu – Vítkovicím, které tehdy pod vedením Ivana Kopeckého slavily jeden úspěch za druhým. Konkurenční Baník pro mě byl už tenkrát synonymem násilí, kterého se jeho fanoušci pravidelně dopouštěli v ochozech i mimo ně. A to byla doba předlistopadová! Co se děje teď, je nesrovnatelné.

V případě radikálních rádobyfanoušků tohoto klubu, ale nejen tohoto, už dávno nejde o fotbal. Jde ale o příležitost se poprat, zničit cizí majetek a předvést se ve smečce stejných primitivů jako náramně odvážní alfa samci.

Mrzí mě to. Docela ráda bych zase někdy na fotbal vyrazila, přinejmenším proto, abych podpořila můj oblíbený klub. Nemám ale odvahu. Nemohu totiž ani tušit, co mě na stadionu, respektive v jeho nejbližším okolí vlastně čeká. Ostatně většina to viděla na vlastní oči v televizi už mnohokrát.

U zmiňovaného zápasu Opava - Ostrava byla velká část místních natolik rozumná, že na výzvu policie raději svá auta přeparkovala jinam a chuligánům se vyhnula. Riskovat, že přijdete o majetek či zdraví v demoličním rauši totiž opravdu nemělo smysl. Jenomže co bude dál?

Policie dál zkoumá pořízené kamerové záznamy a pokračuje v obviňování výtržníků. Zatím jich je jen šest. Že je to málo, si nemusíme říkat. Mně ale stejně zajímá vzdálenější budoucnost.

Opravdu budeme muset chuligánům neustále ustupovat, třeba právě přeparkováním aut do bezpečí, schováváním popelnic za plot a zavíráním obchodů poblíž rizikových míst? A neměli bychom se snad dokonce v den takového rizikového zápasu raději dočasně přestěhovat jinam? Tohle přece není fanouškovství! To je teror provozovaný organizovanými gangy a na to máme i legislativu!

Já si chci prostě zase někdy zajít na fotbal bez strachu z hooligans, kteří si domlouvají svůj vlastní násilnický „zápas“ mimo hřiště a vznešeně ho nazývají Třetím poločasem.

Chci opět z nedalekého stadionu slyšet burácení aplaudujících diváků a ne záchranářské houkačky a svist policejního vrtulníku. Chci se v televizi podívat na sestřih nejlepších okamžiků utkání a ne na vyvrácené ploty a kordony obrněnců. A také si nechci předem zjišťovat, kterým vlakem bych určitě neměla jezdit, protože s ním pojedou i chuligáni. Vy snad ano?!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.