Ivana Šuláková: Hořký pohár do dna

25. říjen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Už jste slyšeli o takzvané olomoucké kauze? Asi ano, protože v posledních dnech plní stránky novin a vysílací čas televizí i rádií. Není divu. Jde o další korupční skandál, ve kterém tentokrát nefigurují jen politici, ale dokonce vysocí policejní důstojníci. K případu se vrací také Ivana Šuláková.

Takzvaná olomoucká kauza hýbe všem médii. Přesněji řečeno, jde o korupční případ z letošního října, ve kterém hrají hlavní roli vysoko postavení politici a policisté. Už padla obvinění vůči náměstkovi ředitele olomoucké krajské policie, šéfovi tamní hospodářské kriminálky a mezi obviněné patří i hejtman Jiří Rozbořil.

A proč se k případu vlastně vracím? Není to proto, že by mě tato nejčerstvější aféra překvapila. Vůbec totiž nepochybuji o tom, že česká politická scéna je prohnilá a je na ní řada aktérů s notně špinavýma rukama a stejně nečistým svědomím. Zarážející je na tomto nejčerstvějším případě účast oněch vysokých policejních důstojníků.

Podle mě si běžný občan nutně musí položit otázku: Jaká je asi realita u té většiny policejních, promiňte mi ten výraz - pěšáků, když jsou namočeni do takové špíny jejich šéfové?! Odpověď není snadná, ale jedno je jisté - pověst policie opět trpí. Zase přichází o část své důstojnosti, obtížně budovaný respekt, opět přibývá ironických vtipů na její adresu.

Abych řekla pravdu, je mi líto těch strážců zákona, kteří musejí dennodenně šlapat chodník, mají hromadu přesčasů, mizivou šanci na lepší kariéru, nízké platy a i přes to všechno zůstávají čestní. A přitom to jsou právě oni, kteří hledí do tváří lidem pochybujícím o jejich poctivosti. A jejich zkorumpovaní šéfové?

Ti určitě v ulicích auta stavět nebudou, ani honit zloděje či vézt opilce na záchytku. Hořký pohár veřejného ponížení za sebe nechají vypít někoho jiného. Jste optimisté a oponujete mi, že mlýny spravedlnosti sice melou pomalu, ale jistě? I když to mé životní zkušenosti nejednou potvrdily, já osobně začínám pochybovat.

Zkuste se poohlédnout trochu zpět a možná i vy, stejně jako já, dojdete k závěru, že u podobných vlivných lidí obviněných z nekalostí, často záleží více na tom, jakého mají právníka, než jestli jsou skutečnými viníky.

autor: š.iva
Spustit audio