Ivana Šuláková: Hornické důchody

29. březen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Vláda rozšířila počet havířů, kteří budou moct dříve do penze. O pět let dříve se dočkají důchodu i ti, kteří začali fárat před rokem 1993. Ministerstvo práce rozhodnutí opírá o chystané zavírání dolů a propouštění. Můžeme se na ně ale dívat i jinak.

Možná právě proto, že pocházím z regionu s hornickou tradicí, nové rozhodnutí vlády vítám. A havířům jejich dřívější penzi moc přeji. Jedno se mi ale nelíbí - argument, kterým vláda své rozhodnutí vysvětlila. Ministerstvo práce a sociálních věcí se opírá o zmírnění důsledků zavírání dolů a propouštění.

V té souvislosti mě okamžitě napadá protiargument - kolik dalších lidí by si s ohledem na propouštění dřívější důchod taky zasloužilo a vláda pro ně nehnula ani prstem? Anebo bude odteď rozšiřovat řady předčasných penzistů při každém hrozícím větším propouštění i jinde? Vládní argument je prostě podivný.

Havířina je těžká práce. Je to dřina, každodenní boj o zdraví i o život. Ani s ohledem na průměrný český plat není výjimečně zaplacená. Dřívější penzi si proto podle mě zaslouží všichni horníci. Vždyť se mnozí z nich kvůli podlomenému zdraví důchodu ani nedožívají, nebo si ho užijí opravdu jen krátce. A to je můj argument!

Nejde taky jen o horníky. V Česku, a na Ostravsku obzvláště, máme řadu dalších profesí, které si dřívější penzi také zaslouží, kupříkladu vysokopecaři. Kdybyste je viděli při práci, byli byste asi překvapeni, v jak extrémních podmínkách si vydělávají na chleba, a také při permanentním riziku zranění nebo smrti.

Ve výčtu podobně náročných manuálních profesí bych mohla ještě chvíli pokračovat. Nevím, jestli bychom pro ně na dřívější penze měli dost peněz. Odhaduji ale, že ano. Vláda totiž spočítala dopady svého středečního rozhodnutí na 100 milionů korun za rok a to je v součtu všech státních výdajů opravdová kapka v moři.

A kdyby přeci jen peníze chyběly, mohli bychom uspořit nějaké třeba zrušením části přemnožených státních úřadů a úřednických míst. Tentokrát ale už bez nároku na předčasný důchod!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.