Ivana Šuláková: Jak objevit objevené

13. září 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Mimo jiné i z našeho vysílání jste se mohli dozvědět, že v Ostravě opět přibudou pracovní místa. Tentokrát za nimi ale nestojí žádný producent aut, banka či řemeslná firma, ale státní instituce. Svůj bohulibý plán také ihned, s očekáváním potlesku, představila veřejnosti. Jenomže, autorka těchto řádek si myslí, že vlastně není až tak čím se chlubit.

Finanční úřad oznámil, že se část jeho pražské úřadovny přesune z Prahy do Ostravy. Znamená to, že na severu Moravy přibude 50 pracovních míst a ve výhledu snad dokonce dalších 30 kvůli zavedení elektronické evidence tržeb.

Proč se tato státní instituce rozhodla k takové změně? Odpověď je nasnadě - odborníků ochotných pracovat pro berní úřad, a také náležitě kvalifikovaných, je v našem regionu bezesporu mnohem více než v Praze.

Možná byste autorům tohoto nápadu rádi zatleskali. Já ne, já se nepřipojím. A to i přesto, že asi jako každý vítám každé nové místo, které v našem regionu vznikne. Zatímco se chytré státní hlavy prsí skvělým nápadem, tuhle myšlenku v praxi jiné, mnohem chytřejší hlavy z privátních firem, praktikují už řadu let. Dobře totiž vědí, že vzdělaných lidí, kteří potřebují práci, bylo, je a bude na Ostravsku vždycky dostatek. Mají tedy z čeho vybírat.

Finanční úřad tedy vlastně vymyslel už dávno vymyšlené. Doufejme alespoň, že tahle notně opožděná vlaštovka nebude poslední, že ji bude následovat celé hejno dalších, podobných. Ona totiž taková detašované pracoviště mimo Prahu mají, přinejmenším u státních institucí, i další přednosti. Třeba - větší nezávislost při kontrolní práci i samotném rozhodováním o věcech, kde hrají hlavní roli peníze.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.