Ivana Šuláková: Jak se neotrávit

20. září 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Na Ostravsku každým rokem přibývá pacientů otrávených oxidem uhelnatým. Pokud lékaři zasáhnou včas, může se to obejít bez následků a ostravská hyperbarická komora si do statistiky připíše další plus. Bohužel, řada lidí ale stále končí v policejních statistikách nepřeživších. Že se vás to netýká? Přečtěte si (nebo poslechněte) Ranní poznámku Ivany Šulákové. Možné poté změníte názor.

Když máte pocuchané nervy, cítíte se na pokraji sil a potřebujete rychle a pořádně relaxovat, není podle mě nad plnou vanu teplé vody, ovoněné nějakou příjemnou bylinkou. Dvacet minut naložení do takového blahodárného láku dělá opravdové divy. Příjemná malátnost ale nemusí být způsobená dokonalým relaxem. O čem to vlastně mluvím? O otravě oxidem uhelnatým!

Ještě do letošního jara jsem i já měla v koupelně takzvaný průtokový ohřívač alias karmu, který zajišťoval teplou vodu pro celou domácnost. Můj relaxační rituál měl vždycky stejný průběh: plná vana přihřívaná přitékajícím pramínkem vody, žhnoucí karma, zavřené dveře - přece aby netáhl průvan - a já naložená a klimbající v celé té levandulí ovoněné lázni. Mohla jsem usnout na věky.

Ona příjemná malátnost totiž vůbec nebyla způsobená relaxem, ale unikajícím oxidem uhelnatým, zákeřným zabijákem, který má na svědomí jen v Česku každoročně desítky nešťastníků. Plíží se neviděn, bez zápachu, zato se smrtící silou. Své o tom vědí v městské nemocnici v Ostravě. Loni v tamní hyperbarické komoře léčili 50 lidí. A každý rok jich je o něco více.

Mou historku se smrtící karmou jsem dnes nezmínila náhodou. S pomalým příchodem podzimu a příchodem topné sezóny totiž lidí otrávených oxidem uhelnatým přibývá. Neuniká jen z průtokových ohřívačů, ale také ze špatně fungujících plynových kotlů, krbů, můžete na něj narazit v nevětrané garáži nebo dokonce i v kabině auta. Že teď budete spát o něco méně klidně?

Co si ale počít, když si nemůžete dovolit vydat hromadu peněz za potřebné úpravy? Chcete-li opravdu klidně spát, nechejte oxid uhelnatý alespoň hlídat někým, respektive něčím, jiným, hlásičem. Pracuje na baterie, a když se nepřítel objeví, spustí pořádný poplach. Odborníci dokonce tvrdí, že tahle technická vychytávka může zabránit až 50 procentům otrav. A to za to těch pár stovek určitě stojí, co říkáte?!

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.