Ivana Šuláková: Jaro je tady

22. březen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jmenuje se Viktor a v Kuníně patří k místním legendám. Každý rok se tam vrací, aby přinesl štěstí místním lidem a zahájil novou turistickou sezónu. Obyvatelé této malé vesničky u Nového Jičína jej považují za posla jara, který už neodmyslitelně patří k jejich životu. O kom je řeč?

Přesně tak jsem si to představovala - první jarní den byl v našem regionu plný slunce, optimistické nálady a chuti do života. A to i přes fakt, že meteorologové na víkend slíbili ještě krátkou návštěvu paní Zimy.

I přesto je jasné, že se blíží dny, kdy definitivně schováme péřové bundy a kabáty do skříně. A kdybyste nevěřili mému slibu nebo předpovědím počasí, dejte na Viktora.

Že nevíte, o koho jde? Viktor je posel jara, štramák, který zásadně nosí bílý oblek. Kolik je mu let, netuším, ale půjde-li ve stopách jednoho svého předka rekordmana, má šanci, že se dožije i 34 let. Obvykle ale odchází do ptačího nebe ve věku kolem devíti let.

Ano, řeč je skutečně o opeřenci - čápovi. Na komín zámku v Kuníně se vrací každoročně a teď si tam hoví přesně dva dny.

Místní chovají k čápům, kteří se v Kuníně usadili už v roce 2000, velkou úctu. Prý nosí štěstí. A ani jméno toho současného není nahodilé - zdědil ho po posledním majiteli zámku - podnikateli, vizionáři, cestovateli a jednom z prvních pilotů v našich zemích - Viktorovi Bauerovi.

Okřídlený Viktor teď pilně uklízí a opravuje hnízdo, a brzy přivítá i partnerku Markétu, dědičku jména zámecké paní Bauerové.

Možná, že jsem vás teď inspirovala k výletu třeba právě do Kunína. Čáp Viktor stojí opravdu za vidění a třeba i za fotografii. Nu, a kdybyste po cestě potkali další posly jara, nezapomeňte je také zvěčnit a hlavně se s námi o ně podělit! Až do středy, 25. března probíhá na našem Facebooku fotografická akce, kterou jsme nazvali „Jaro je tady, vyfoťte ho!". Detaily najdete i na našich internetových stránkách.

Lidi, jaro je tady! Pojďme se z něj těšit.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.