Ivana Šuláková: Když jde o zdraví a život

17. červenec 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Nouzová tlačítka - co si pod tímto názvem představujete? Zřejmě asi technické zařízení, které má v případě krizového stavu přivolat pomoc. Existují kvůli ochraně bezpečnosti, zdraví i života. Málokdo z nás ještě před pár lety tušil, že budou chránit i ty, kteří se sami o záchranu starají.

Nouzová tlačítka mám spojena hlavně s různým typem zabezpečení veřejných i soukromých budov. Obvykle slouží k tomu, aby se jimi vlastník v případě potřeby co nejrychleji spojil s bezpečnostní firmou, která jeho majetek chrání. Některá města také v posledních letech zavedla podobné signalizační zařízení propojené s pracovištěm strážníků pro seniory. Mají je chránit před zloději, agresory a pomoci také v případě ohrožení zdraví a života. To všechno mi připadá logické, užitečné a obecně prospěšné.

Když jsem se ale dozvěděla, že v kraji přibyla další nemocnice, která podobná nouzová tlačítka zavedla i pro své zdravotní sestry, položila jsem si otázku: "A kdo nakonec ochrání naše ochránce?". Práci zdravotníků považuji za nesmírně obtížnou a zodpovědnou. Fakt, že se stávají terčem agresivních útočníků v okamžicích, kdy zachraňují naše zdraví a životy, je děsivý. Čísla hovoří za vše - například v třinecké nemocnici místní zdravotníci nouzové tlačítko za pouhý jediný měsíc použili 22 krát!

A tak si říkám, že pokud trend nárůstu útoků různých agresorů bude pokračovat i nadále, pravděpodobně se brzy nouzových tlačítek dočkají i další profese: řidiči v hromadné dopravě, učitelé, prodavači v obchodech, průvodčí, a třeba i naši redaktoři... Nakonec je budeme mít na klopě úplně všichni, stejně, jako u sebe nosíme mobilní telefony, různé čipové karty, tablety a další moderní elektronická zařízení. Troufám si říci, že nouzové tlačítko možná bude nezbytnou součástí takzvané "kápézetky", alias krabičky poslední záchrany třetího tisíciletí.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.