Ivana Šuláková: Konec čmoudilů

11. září 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pokud topíte odpadky nebo jiným materiálem, který zamořuje vzduch, zřejmě brzy neuniknete potrestání. O krůček dál tuto možnost tento týden posunuli poslanci. Pokud se stane i součástí legislativy, čekají nás kontroly úředníků přímo v bytě a hříšníky vysoké pokuty.

Možná se konečně dopracujeme k tomu, že čmoudilové v Česku vyhynou. Ne, nemluvím o žádném nebezpečném zvířecím druhu. Mluvím o lidech, kteří se naopak chovají mnohem hůř, než zvířata. Ta by si totiž záměrně neotravovala prostředí, ve kterém žijí. Dělají to ale mnozí majitelé domů, kteří v kotlích spalují odpady. Šetří tím možná vlastní kapsu, ale rozhodně ne ovzduší, které všichni dýcháme.

Čmoudilům patrně definitivně odzvoní proto, že úředníci mají získat pravomoc přijít k nám domů a zkontrolovat, jestli nespalujeme odpady. Novelu zákona o ochraně ovzduší tento týden podpořila Sněmovna, chybí ještě souhlas Senátu a podpis prezidenta. Budou-li všichni pro, úředníci v případě podezření přímo ve vašem domě zkontrolují, co spalujete. Zatím totiž naše soukromí kvůli tomu narušit nemohli.

Nedotknutelnost bydlení je právě oním bodem, který mezi poslanci vyvolal velkou diskuzi. De facto nás totiž takto politici připraví o část významných občanských práv. Jenomže, já, která žiji léta v silně znečištěném prostředí Ostravska, mám jiný pohled na věc. Nesouhlasím ani s opozičním výrokem, že někdo, kdo topí, čím nemá, není společensky nebezpečný. Vždyť nás takový čmoudil systematicky ohrožuje na životě!

Ano, už teď je mi jasné, že si různými udáními budou někteří vyřizovat sousedské spory. Možná i já se něčeho podobného dočkám. No a co? Úředník mi zkontroluje ve sklepě kotel, nezjistí nic závadného, já ho vyprovodím a rozloučím se. Nějaké udání mi bude opravdu lhostejné. Zato se ale těším na to, jak alespoň v mé ulici ubude dýmících komínů i lidí, kteří čekají na setmění, aby byly jejich prohřešky méně vidět.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.