Ivana Šuláková: Kouzlo turistiky

1. listopad 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Turistická chata na Javorovém vrchu slaví 120 let. Ti, kteří využili slunečného středečního státního svátku, si mohly oslavy vychutnat v plné parádě, s živou hudbou i pořízením speciální turistické známky. Většina návštěvníku chaty ale do tohoto místa nevyrazila kvůli oslavám. Přišli prostě proto, že hory a toulání po nich patří k jejich životu.

Když jsem se před pár týdny probírala na půdě starými krabicemi z dětství a mládí, objevila jsem poklady dávno zapomenuté. Patřily k časům, na které vzpomínám ráda, protože to bylo období bezstarostné, plné chuti podnikat blázniviny všeho druhu a hlavně období, kdy jsem byla na horách jako doma. Vyrážela jsem do Beskyd i Jeseníků kdykoliv jsem měla čas.

Z těch časů mi v papírových krabicích zbylo už jen několik cancáků, hromada turistických relikvií, stará celta, jedny notně prošlapané pohorky a ještě něco - vzpomínky, včetně těch spojených s turistickou chatou na Javorovém.

Na severní úbočí tohoto beskydského vrcholu jsem jako dítě a posléze teenager s partou kamarádů šlapala nepočítaně - ve dne, v noci, za slunečného počasí i za deště. Co je ale zvláštní, nepamatuji se, že bych v ní někdy přenocovala. Zato znám důvěrně její okolí, mimo jiné proto, že jsem v něm strávila pár nocí pod širákem. Ještě i dneska cítím neopakovatelnou vůni táboráku a připálených špekáčků, v nohách slastnou únavu po pořádné túře a v uších mi zní brnkání kytary i písničky, jejichž text mi připomínají ohmatané stránky jednoho ze starých cancáků z krabice na půdě.

Že jste taky trochu zavzpomínali? A možná jsem vás dokonce tímto krátkým výletem do minulosti inspirovala k nějakému nedělnímu výletu právě na Javorový. Třeba se tam potkáme. Pravda, už na sobě určitě nebudu mít starý vojenský batoh, maskáčovou bundu ani prošlapané pohorky. Funkční outdoorové oblečení má prostě své neoddiskutovatelné výhody, stejně jako trekové hole a boty.

Chata na Javorovém ale zůstává na svém místě a kabát nemění. A pokud jste ve věku či stavu, kdy si na výšlap po svých netroufnete, nezapomeňte, že na Javorový můžete vyjet i lanovkou z Oldřichovic.

Hezkou neděli vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.