Ivana Šuláková: Krev v obchoďáku

29. listopad 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Lidská krev je prakticky nenahraditelnou a velmi ceněnou surovinou. Možná se vám pojem ‚surovina‘ nelíbí, ale budeme-li k ní přistupovat komerčně, stejně jako řada firem, které s ní obchodují, jde skutečně o surovinu a následně o zboží. Jenomže, ono v tomto případě nejde jen o obchod.

Konkrétně mám na mysli dobrovolné dárcovství krve a krevní plazmy, které má v Moravskoslezském kraji i v celém Česku bohatou tradici. Svědčí o tom bezpočet vyznamenaných lidí, kteří mohou na klopě kabátu nosit speciálními odznáček ve tvaru červené kapky.

Faktem ale je, že takových lidí ubývá. Nemocnice mají problém přivést do transfuzních stanic hlavně nové klienty, které nejvíce potřebují. A tak přišly s neotřelým nápadem: Když nepřijde dárce k nám, my vyrazíme za ním!

Ne, opravdu se nemusíte obávat, že by vám zástupci krevních center klepali na dveře a žádali vás o pomoc. Oni vás totiž osloví tam, kde kupříkladu Ostravané tráví obrovské množství času - v nákupním centru.

Ostravská fakultní nemocnice, která chce přilákat více dárců krevní plazmy, otevřela pobočku své transfuzní stanice v Avion Shopping Parku. Doufá přitom, že tam denně přijde až 50 bezplatných dárců.

Já to považuji za skvělý nápad. Jen si přitom říkám, že to o nás, lidech 21. století taky něco vypovídá. No, řekněte, nečinilo by nás více lidskými, kdyby takové pobočky transfuzních stanic vznikaly třeba u velkých sportovišť nebo kulturních center?

Bohužel, jsem si skoro jistá tím, že by byly podstatně méně úspěšné, než ty v obchodních centrech.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.