Ivana Šuláková: Lakomý bankomat

16. březen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pamatujete si ještě dobu, kdy jediným způsobem, jak něco zaplatit, bylo vytažení příslušného obnosu z peněženky? Za posledních 20 let jsme v tomto směru zažili doslova převratné změny. Tam, kde to jde, platíme pomocí čipových karet, mobilu či bezhotovostně přes internet. Pro mnohé to znamená především úsporu času. Když ale technika selže, mnoho času naopak ztratíte.

Mám ráda technické vymoženosti. Patří k nim i fakt, že mzdu už nedostáváme ve výplatních sáčcích, ke koupi nové skříně stačí mít platební kartu a třeba dovolenou si můžete pořídit přes internet, stejně tak i za ni cestovce poslat peníze. Pro mne to znamená nejen úsporu času a i zmenšení rizika, že mě o peněženku s bankovkami někdo obere.

Ještě před pár dny jsem si myslela, že jsem proto před zloději peněz chráněna. Počítala jsem totiž automaticky s tím, že k tomu, aby mě někdo připravil o hotovost, musí mít dvě ruce a posléze i dvě nohy k útěku do bezpečí. Jak jsem se mýlila!

Zloděj, který mě obral, nemá ruce ani nohy, natož mozek, který by za něj loupež vymyslel. Možná právě proto selhal, bankomat jeden natvrdlý!! Obral mě o rovných dvacet tisíc a ještě se na vydaném lístečku chvástal, že mi je ve skutečnosti vydal.

Policejní hlášení se doslova hemží varováním před fintami podvodníků, kteří jen čekají na to, až se od bankomatu vzdálíte, aby vzápětí ze skryté schránky vaše peníze vyzvedli. Vědoma si takových praktik, ani jsem se od té lakomé plechové pixle nevzdálila a zavolala si telefonem pro bankéře.

Mladík s titulem a kravatou mě ubezpečil, že za selháním nejsou žádní podvodníci a že o peníze nepřijdu. Jsou ale podle něj na nějaký čas "zablokované", asi kdyby se nakonec ukázalo, že jsem si peníze nevědomky přece jenom strčila do kapsy.

A tady jsem dostala další pecku do nosu: banka má na odblokování lhůtu 30 dnů! A tak, zatímco vymýšlím, jak vlastně zaplatím inkaso, kladu si i zásadní otázku: Nebyl by přeci jen lepší ten starý výplatní sáček a úspory pod matrací?!

autor: š.iva
Spustit audio