Ivana Šuláková: Léto, jak má být

21. červen 2015
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Víte o tom, že dnes máme podle kalendáře první letní den? Při pohledu z okna vám to venku tak určitě nepřipadá, ale meteorologové slibují, že za pár dnů bude líp.

Začátek léta je pro mne osobně asi nejoblíbenější částí roku. Je to období, kdy je příroda ještě pořád tak nějak jarně zbarvená, neopotřebená a přitom už je ve vzduchu cítit příslib prázdnin, dovolené, prostě dnů volna někde v přírodě, u vody.

Když nad tím tak přemýšlím, tak si tento pocit nesu s sebou vlastně z dětství. Ve škole už se totiž v tuto dobu skoro neučilo, jen se lepily učebnice, které za uplynulých pár měsíců utržily nejeden šrám. A taky se jezdilo na výlety. Těšili jsme se na ně už od ledna. Vlastně nám ani tak nešlo o poznání něčeho nového, ale o příležitost opustit neútulné třídy a vyrazit s partou spolužáků někam ven.

Taky jsme při tom měli možnost poznat - druhou, civilnější a přívětivější tvář našich třídních učitelů. Najednou to nebyli oni ‚drábové‘ dohlížející zpoza brýlí na disciplínu rozjívených puberťáků. Stali se z nich aspoň na jediný den tak trochu starší kamarádi, se kterými se, třeba cestou na vrchol Lysé hory, skvěle povídalo.

Léto, to je prostě báječná část roku. Je plné dobrodružství, dlouhých teplých dnů, nových lásek, poznávání nového i loučení se se starým. Je plné těšení se na volné dny strávené na táborech, u babiček a u vody.

Léto je prostě ve vzduchu. Cítím ho. A stejně jako před pár desítkami let se těším na vše, co mi nabídne.

Těšte se na něj a z něj taky! Užijte si vše, co vám nabídne. Něco bude poprvé, něco naposledy. Něco vám bude připadat hodně všední anebo naopak hodně exotické. Záleží na vašem vkusu a schopnosti radovat se i z malých věcí. Jedno je ale jisté: léto je tu i proto, aby nám dobilo baterky pro dny příští.

Pohodové dobíjení vašich akumulátorů vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.