Ivana Šuláková: Lidskost a trest

27. srpen 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Možná jste v našem vysílání tento týden zachytili informaci o neobvyklém případu, který v těchto dnech řešil Ústavní soud. Obviněným v tomto případě byl muž, který židil s alkoholem v krvi. A dokonce v situaci, kdy v autě vezl i svou manželku a dvě malé děti. Jízda skončila tragicky a její důsledky řeší justice dodnes.

V případě prokazování jednoznačnosti viny či neviny naší justicí jsem skeptikem. Jsem si totiž velmi dobře vědoma faktu, že i ti, kteří patří za katr, odcházejí často od soudu bez trestu. Někdy je to pro nedostatek důkazů, jindy je ve hře takzvaná procesní chyba. Existuje řada známých advokátů, jejichž jména už dopředu žalovaným signalizují, že v cele zřejmě neskončí. Kvůli astronomickým honorářům si je ale nemohou dovolit všichni. Rozhodně ne ti, kteří by je opravdu potřebovali.

Takového advokáta si nemohl dovolit ani otec tříletého syna z Novojičínska, kterého Nejvyšší soud poslal na čtyři roky do vězení. Se zbytkovým alkoholem v krvi usednul za volant a havaroval. Při nehodě zemřela jeho manželka i šestiletý syn. Jen ten mladší přežil. Je to opravdová tragédie. Obzvláště proto, že sám řidič způsobil smrt poloviny své vlastní rodiny. Bezpochyby by si zasloužil trest, jenomže .... i nadále zůstává tátou tříletého klučiny, který ho teď prostě potřebuje.

Ke stejnému závěru došel i prvoinstanční soud, který původně tomuto otci vyměřil, kromě zákazu řízení a náhrady škody, dva roky takzvaného domácího vězení. Mělo pokrývat prakticky veškerý jeho nepracovní čas tak, aby se mohl o svého malého syna postarat. Soud zohlednil i posudky psychlogů, kteří prokázali, že chlapec je na svého tátu silně fixovaný. Rozsudek, v němž opavská justice prokázala neobvyklou míru lidskosti, ale zhatily odvolací senáty, které řidiče poslaly na čtyři roky do vězení.

Přestože má tento případ do pohádky daleko, i tady přichází podle mně relativně dobrý konec. Ústavní soud ve čtvrtek nepodmíněný trest zrušil a vrátil krajskému senátu. Represe má podle něj ustoupit lidskosti. Kdyby totiž tento nešťastník musel za mříže, potrestala by společnost jeho nevinného syna. Ostatně, jen samotné vědomí, že tento muž způsobil smrt svých blízkých, je trestem na celý život. A co víc! Až jeho syn povyroste, bude dalším trestem vysvětlování, jak ho připravil o mámu a brášku.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.