Ivana Šuláková: Málo doktorů

6. březen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Moravskoslezský kraj chce podpořit další vzdělávání praktických lékařů. Na proplacení nejrůznějších kurzů a stáží pro mladé odborníky letos pošle z rozpočtu milion korun. Zástupci regionu tak chtějí zrychlit přípravu specialistů, kteří by v budoucnu nahradili stárnoucí všeobecné lékaře pro děti i dospělé.

Moravskoslezský kraj chce řešit problém s nedostatkem medicínských odborníků. Doufá, že dotacemi motivuje zkušené specialisty, aby předávali to, co umějí, svým nástupcům. Za podobnou pomoc začínajícím lékařům mohou získat až 70 tisíc korun.

Až do této chvíle je to v pořádku. I těch několik desítek tisíc skutečně může naladit prací zavalené praktiky, aby pomohli získat praxi i odbornost mladým lékařům.

Jenomže, problém má dvě strany. Jsou tu ještě i oni potenciální nástupci - bude jich opravdu dostatek?

Všichni přeci čas od času chodíme k praktickému lékaři. Někdy jen na preventivní prohlídku, jindy s chřipkou nebo třeba proto, aby nás s nějakou tou závažnější bolístkou poslal ke kolegovi-specialistovi.

Nevím, jak vy, ale mně se ještě nepodařilo přijít do poloprázdné nebo snad úplně prázdné čekárny. Je tomu přesně naopak. Lavice, židle i křesílka jsou vždy zaplněná do posledního místa a řada lidí k tomu ještě postává opřená o zeď. A nebývá výjimkou, že i přes přeplněnou čekárnu zbývá do konce oficiální ordinační doby třeba jen pouhá hodina.

Praktičtí lékaři jsou prostě zavaleni prací. A také není jejich povolání vůbec jednoduché. Tvoří jakousi vstupní bránu do světa medicíny, kam se my, pacienti, čas od času nedobrovolně musíme vydat.

Právě na prakticích je, aby posoudili, jak závažný problém máme, navrhli správnou léčbu nebo nás případně poslali na jiné odborné pracoviště. Když se zmýlí a diagnózu podcení, dostanete se třeba ke specialistovi s velkým zpožděním a možná i trvalými následky. A co teprve administrativa, kterou musejí lékaři v praktických ambulancích řešit!

Oni prostě nemají na růžích ustláno a zřejmě nikdy mít ani nebudou. A tak si říkám, neměla by nějaká motivace z hejtmanství cílit i na ty, kteří budou mít dost odvahy na to, pustit se na dráhu lékařů, kteří se mezi pacienty často "dědí" z generace na generaci, znají rodinné anamnézy a hlavně - jsou těmi, které potřebujeme opravdu my všichni.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.