Ivana Šuláková: Máslové šílenství

8. říjen 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Také jste propadli „máslovému“ šílenství? Z toho, co slyšíme a vidíme v masových médiích, se dá usuzovat, že každý druhý Čech, Moravan či Slezan v noci nespí kvůli ceně másla. Nebo že se všichni lidé ze severní části naší republiky za výhodnější koupí vydávají desítky kilometrů k sousedům, Polákům. To ale není pravda.

Nevím, jak vy, ale já v noci špatně spím kvůli úplně jiným věcem – třeba kvůli úplňku, který byl tento čtvrtek. A jedno vím jistě – když jsem se během něj několikrát probudila, vzpomněla jsem si jen na ztracené klíče, nevyzvednutý recept a neodeslanou poštu. Na máslo tedy určitě ne!

A upřímně – cítím se ukřivděná, když mě hážou do jednoho pytle s pleniči polských obchodů. Taky jsem přesvědčená, že se podobně cítí i stovky a tisíce dalších lidí, kterým je úplně jedno, jestli kostku mléčného tuku v lednici mají či nikoliv.

Všechno to máslové šílenství ale souvisí s jednou, pro mne nepochopitelnou vlastností, části tuzemské populace. Je to potřeba hromadit věci, kterých je zrovna na trhu méně, nebo jsou dražší než obvykle.

Funguje to stejně jako nálepka SLEVA. Co na tom, že ve skutečnosti se slevou mnohdy zaplatíte ve finále více, nebo si pořídíte něco, co vůbec nepotřebujete? Hlavně, že jste přesvědčeni o výhodnosti koupě.

A tak tomu je i u onoho drahého másla. Protože má momentálně kvůli své ceně nálepku „exkluziv“, můžou se mnozí zbláznit v honu za jeho levným nakupováním.

Jsem zvědavá, které zboží se této nálepky dočká příště. Blížící se svátky konce roku k tomu dávají spoustu příležitostí. Ostatně, stačí si číst zprávy od pěstitelů či chovatelů čehokoliv. Jakmile hlásí špatnou sezónu, je téměř jisté, že na to brzy zareagují nejen obchodníci, ale i konzumenti.

Hezké nedělní ráno u snídaně s máslem i bez něj vám přeje Ivana Šuláková.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.