Ivana Šuláková: Miliardy v ohrožení

20. březen 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jste řidiči? A projíždíte alespoň občas Opavou, Frýdkem-Místkem, Krnovem nebo Karvinou? Pak se možná i vy zlobíte, když musíte stát v nekonečných kolonách tisíců aut. Města jsou ucpaná provozem, potřebují obchvaty. Vše ještě před nedávnem naznačovalo, že se po letech čekání přece jen podaří klíčové dopravní stavby dotáhnout do konce. Jenomže...

Vláda tento týden poslala do Moravskoslezského kraje dobrou zprávu - schválila veřejnou zakázku na stavbu první části dálničního obchvatu Frýdku-Místku za 4 miliardy korun. Jde o 8,5 km čtyřproudé rychlostní silnice obcházející město z jihu a navazující na D48.

Projekt ale komplikuje fakt, že je součástí balíku, který má problém s platností posouzení vlivu na životní prostředí. Jde o takzvaný posudek EIA, který hraje roli v dalších sedmi klíčových dopravních stavbách tohoto regionu. Ohrožený je například obchvat Opavy, Krnova, Karviné, nebo prodloužené Rudné.

V čem je problém? Silnice jsou spolufinancované evropskými fondy a ty mají problém s naší legislativou. Česko totiž loni konečně přijalo nový zákon, který v souladu s evropskými směrnicemi změnil pravidla u vydávání posudků vlivů staveb na životní prostředí. A Evropská komise teď dokumenty, vypracované podle starého zákona, nechce uznat.

Nové mohou stavby zdržet o dlouhá léta. Přitom právě Moravskoslezskému kraji se v rámci Česka podařilo projekty dotáhnout nejdále. Například příprava silničního obchvatu Opavy se teď zastavila pouhých pár metrů před cílem.

Ptáte se, jak je to vůbec možné? Ptám se i já!

Vláda argumentuje evropskými požadavky, ale už nedodává, že o blížícím se problému věděla dlouho. Evropská komise totiž čekala deset let na uvedení české legislativy do souladu s evropskou.

Ministři Brabec i Ťok sice dávají vinu bývalým vládám, které novelizaci odsouvaly, ale to problém neřeší. Ostatně v Česku je politickou tradicí svalovat problémy na předchůdce. Ať je to, jak chce, teď se ukáže, jak jsou čeští politici silní ‚v kramflecích‘. Jen oni totiž mohou Evropskou komisi přimět ke změně názoru.

Jistou benevolenci nám dluží. Připomeňme si, jak ministr Babiš loni na podzim striktně odmítal žalobu na uprchlické kvóty. Doslova tehdy řekl: „Bránit se soudně není rozumné, protože nám to EU vrátí i s úroky. Dostáváme od ní desítky miliard korun ročně!"

Zní vám to trochu jako kupčení? Ale o to jde přece v politice nejčastěji! Jsem teď jen moc zvědavá, jestli si českou vstřícnost bude Brusel pamatovat i teď, a jestli nám ty kvótami vykoupené miliardy neodmítne vyplatit v okamžiku, kdy jsme se je chystali konečně smysluplně utrácet.

autor: š.iva
Spustit audio