Ivana Šuláková: Nalezené ztracené ikony

27. červenec 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ztratili jste někdy něco? Pak určitě potvrdíte, že pravděpodobnost opětovného navrácení bývá mizivá. Klíče, doklady, hodinky, šperky ale někdy i mnohem cennější věci někdy ztratíme, ani nevíme jak. Čím vyšší je hodnota ztráty, morální nebo finanční, tím víc taková ztráta bolí. Někomu ale může udělat pro změnu radost. Kupříkladu centrálnímu ostravskému obvodu.

Čtrnáct let je docela dlouhá doba. Během ní stačíme projít školou, perfektně se naučit cizímu jazyku, vdát se či oženit a taky rozvést, dokonce vícekrát. Můžeme taky zažít volbu i několika prezidentů či mnohé vlády. Taky je to dost dlouhá doba na to, abychom zapomněli, co se stalo právě před oněmi čtrnácti lety.

Není tedy divu, že někteří železničáři už dávno zapomněli na 14 let starý neobvyklý nález na jednom z ostravských nádraží. Šlo o osm pravoslavných ikon z přelomu 19. a 20. století, které se k nám dostaly zřejmě ze zemí bývalého Sovětského svazu, kde tehdy trh s pašovanými starožitnostmi doslova bujel.

Ptáte se, proč o tomto případu mluvím až dnes? Inu proto, že se ikony teprve tento týden dostaly do rukou majitele. Přesněji řečeno, do rukou nového majitele. Původní známý není.

Policie obrazy zadržovala celých 13 let a pátrala po tom, jestli nemají co do činění se zločinem. Nic nezjistila a tak nakonec doputovaly až k centrálnímu ostravskému obvodu. Rok si pobyly mezi ztrátami a nálezy a od podzimu se jimi budou moci Ostravané kochat v muzeu.

Nevím, jak vám, ale mně oněch 13 let přijde jako neuvěřitelně dlouhá doba. Jestli je to standardní lhůta pro vyšetřování, ani se nedivím, že některé případy k soudu ani nedojdou.

Pro mne, obyčejného smrtelníka z toho plyne jedno poučení: to, oč jsem před mnoha lety přišla, ještě nemusí být nenávratně pryč. Ztracený medailon po babičce totiž mohou policisté vyhodnotit taky jako potenciální úlovek z nějaké vloupačky.

Není mi ale jasné, po kolika letech se mám začít chodit ptát do obecních ztrát a nálezů, jestli něco podobného od strážců zákona do své péče nepřevzali. Když totiž propásnu zákonnou lhůtu, skončí nález v peci nebo někde v bazaru.

Teď mě ještě napadlo: jak dlouho asi trvá policejní vyšetřování ztracených iluzí? A ve kterém bazaru je mám vlastně hledat?

autor: š.iva
Spustit audio