Ivana Šuláková: Nesmrtelná Šuláková

19. únor 2017
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Tento týden jsme se naposledy rozloučili s další významnou osobností našeho regionu. Královna valašské písničky Jarmila Šuláková odešla do hudebního nebe ve svých nedožitých 88 letech.

Jméno Šuláková není mé rodné, vyvdala jsem jej stejně, jako tisíce dalších žen to své. Oproti jiným jsem ale měla výhodu: když jsem se někomu představila, většinou si ho zapamatoval. Bylo to právě díky Jarmile Šulákové, kterou zná, na rozdíl ode mne, celý národ.

Už si ani nevzpomínám, kolikrát jsem musela taky odpovídat na otázku, jestli jsem s královnou valašské písničky v příbuzenském vztahu. A kupodivu se mě ptali i ti, do kterých byste to nikdy neřekli - mladí lidé, kteří možná z velkoměsta na vesnici nikdy nevytáhli paty. Jak tedy mohli znát Jarmilu Šulákovou s jejím typickým valašským jazykem a lidovou písničkou?

Odpověď je jednoduchá! Ona totiž sice byla po celý život věrná právě lidovým písničkám, zato je ale zpívala všude, kde o ni byl zájem – na festivalech folklorních, folkových, rockových a dokonce i metalových!

Roztleskala kupříkladu v roce 2009 fanoušky festivalu Masters of Rock, a i když na pódiu mezi všemi těmi koženými a džínovými bundami vyhlížela v jejím valašském kroji poněkud netradičně, všeobecné nadšení obecenstva jen potvrdilo, že i sem Jarmila Šuláková patří.

A tak si dovolím mou dnešní poznámku a slova úcty vůči této jedinečné umělkyni ukončit slovy, kterými se právě na zmíněném metalovém festivalu loučila s diváky i Jarmila Šuláková: „Mějte sa rádi, neubližujte si a radši sa napijte dobrého moku!"

autor: š.iva
Spustit audio