Ivana Šuláková: Nešťastné přejezdy

31. leden 2016
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Novojičínský soud tento týden objasňoval tragickou nehodu pendolina ve Studénce. Podle žalobce ji zavinil polský řidič kamionu, který vjel na přejezd navzdory výstražným světlům. Následky byly fatální – tři lidé při nehodě zemřeli, dalších 17 se zranilo.

Pokud si nějaký dospělý Čech ještě před časem nemohl vybavit, kde leží město Studénka, dnes už má jasno. Minimálně vám odpoví, že je to místo, kde do kolejiště spadl před jedoucí vlak most a taky tam pendolino narazilo do kamionu.

Druhý zmiňovaný případ tento týden začal řešit novojičínský soud. Stanul před ním polský řidič, který vjel na železniční přejezd v době, kdy už hodnou dobu svítila výstražná červená světla. Vzápětí ho v kolejišti uvěznily závory a o pár sekund později do jeho kamionu narazil vlak. Výsledek? Tři mrtví a řada zraněných!

Asi jste, stejně jako já, očekávali, že obviněný Polák dorazí k soudu zlomený a na otázky bude odpovídat s výčitkami svědomí a pokorou. Jenomže - opak byl pravdou. Sebevědomé vystupování řidiče často hraničilo s otevřenou ignorací dopravních předpisů.

Po jeho vystoupení jsem přesvědčena, že výčitkami svědomí rozhodně netrpí a na silnici opravdu nemá co pohledávat. Jak jinak si totiž vyložit například jeho tvrzení, že v jízdě i přes výstražná světla pokračoval proto, že byly zvednuté závor?! Naopak při otázce, proč závory prostě neprorazil, se striktně zákona držel a tvrdil, že „to se přece dělat nesmí...“.

Soud ještě neskončil, bude pokračovat později. Je tedy možné, že se ještě dočkáme dalších pochybných argumentací. Neměly by nás překvapit. U soudu totiž vyšlo najevo, že řidič má za sebou v Polsku v posledních letech 19 přestupků a taky zavinil i tři nehody!

Zlobíte se stejně jako já, že někdo takový by nejen na české silnice vůbec neměl vyjet?! Takových je ale mnohem více! Ostatně, vzpomeňte si na vaši zlobu třeba, až budete projíždět křižovatku na oranžovou, až u přechodu k chodcům pošlete myšlenku „však oni počkají“ nebo až při pohledu na tachometr usoudíte, že rozdíl mezi padesátkou a šedesátkou není trestuhodný.

autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.